Jak se vyrovnat s osudem, který k vám nebyl milostivý?

recenze

Už nikdy mě nespatříš (2023) 5 z 5 / Marghe
Už nikdy mě nespatříš

Vzdát se své identity pro nový lepší život? Jak moc těžké je sbalit se, zamést stopy a začít někde jinde? Dá se zapomenout na vše, co jste dosud znali? Nebo vás minulost stejně vždy dostihne?

Betty žije v malé vesničce u moře, její malá sestřička ji zemřela, a nedlouho po ní i její matka. Betty se tedy od dětství stará o svého otce, který většinu času tráví na moři jako rybář. Ve 14 letech se seznámí s mladíkem, který by se rád naučil rybolov od jejího otce. Postupem času si uvědomují, že to co k sobě cítí, není pouhé přátelství, ale ta nejsilnější láska. Martin je přesně ten muž, kterého si pro Betty otec přál a tak nic nebrání tomu, aby se Betty v 16 letech za Martina provdala. I přes nevůli jeho matky novomanželé chtějí žít v Bettyně rodném domku u moře, společně s jejím otcem.

Šťastné období jejich života ale záhy skončí. Otec umírá na moři a Martin odchází do války, která ho nadobro změní. Zpět se vrátí nejen s poraněním nohy, ale také se Šrapnelovým šokem. Nedokáže už sejít do jejich domku u moře a proto celé dny tráví ve strnulé poloze v domě své matky. Martinova matka neměla nikdy Betty ráda, ale dříve se jí Martin dokázal zastat a matce se postavit. Nyní je z něho ale invalidní člověk, který nemluví, nedokáže se o sebe postarat, jeho zrak je stále upřený do jednoho místa a vyděsí ho každý zvuk. A nenávistné chování tchýně se každým dnem ještě zhoršuje. Dokáže Betty zatnout zuby a zlobu své tchyně i nadále snášet? Je možnost, že Martin bude zase tím, koho dříve milovala nebo už ani neví, že Betty existuje?

Vše vyvrcholí v den, kdy zuří obrovská bouře. Všichni, kdo žijí u moře, musí své domy opustit, jinak riskují svůj život. Tchýně však trvá na tom, aby se Betty vrátila zpět a donesla z domu další věci. Betty se tedy vrátí, ale již při cestě pochopí, čeho tím chtěla její tchýně dosáhnout. Během několika vteřin, kdy do domku vletí vlna a Betty málem přijde o život, se rozhodne opustit rodnou vesnici, panovačnou tchyni i manžela, jenž nevnímá okolní svět.

Od teď je z ní Mabel Brooková, válečná vdova, odhodlaná začít nový život. Jak snadné je v roce 1917 najít novou práci bez jakéhokoliv doporučení a bez peněz? Může se Mabel celý život skrývat, potlačit své vzpomínky a ubránit se zlým výčitkám? Bude jí stačit mít práci, střechu nad hlavou a hrstku drobných nebo její srdce zatouží znovu poznat, co je to láska?

Poodkryla jsem vám zde jen prvních pár stran úžasné knihy “Už nikdy mě nespatříš”. Všechna další trápení i radosti na cestě Mabel za novým životem vám zatajím, abyste nepřišli o okamžiky překvapení, jež s vámi zamávají. Kam směřovaly její kroky a kdo všechno vstoupil do jejího života? A projde si později Mabel ještě větším peklem než ve své rodné vesnici? Kniha se čte neuvěřitelně rychle a vtáhne vás do příběhu, jako byste byli jeho součástí. Donutí vás se nejen více dozvědět o Šrapnelově šoku, válečných zajatcích a španělské chřipce. Ale v hlavě se vám stále vrací tytéž otázky. Dokázali byste odejít nebo se mlčky podvolili těžkému osudu?

Autorka recenze: Markéta Pospíšilová


Už nikdy mě nespatříš Už nikdy mě nespatříš Lesley Pearse

Když se Bettyin muž vrátí z války v zuboženém stavu a psychicky na dně, Betty pochopí, že její manželství skončilo. Stěhování k jeho kruté matce ničemu nepomůže. Jestli chce Betty přežít, musí okamžitě zmizet. Využije tedy příleži... více


Komentáře (0)

Přidat komentář