Hrátky se slovy

recenze

Dash & Lily: Kniha přání (2014) 4 z 5 / Milujučtení
Dash & Lily: Kniha přání

Originální, naivní, zvláštní. Tahle kniha by se dala popsat mnoha způsoby, ale nemohu pro ni najít to jedno jediné pravé slovo. Do knihy nemůžete jít s očekáváním, že to bude přelomový příběh, který vám změní život. Přece jen je to romantická kniha o dvou puberťácích (i když stojících trochu mimo společnost). A většinou už jen s principu víme, jak tyhle knihy končí.

ALE kniha mě několik velkých plus, které je nutno zmínit. Jelikož se hlavní hrdinové od většinového proudu lidí dost odlišují, je skvělé pozorovat, jak vnímají svět. Oba dva mají dost odlišné povahy a přitom dost podobné, ale stačí to k tomu, aby jejich poznávání se přes deník nebylo jen fiasko? Nevytváří si o sobě jen dokonalé představy?....
Co se mi nejvíc líbilo, byly filosofické úvahy o životě. Jejich hrátky se slovy nebraly konce a mimo to jsem se několikrát i dost zasmála. Pokud vás chytne Dashův cynismus nejen vůči Vánocům, myslím, že se nejen zamyslíte nad skvělými úvahami, které tu jsou, ale kolikrát se i dost pobavíte. (Např. [nebojte není spoiler, věta je hned na první stránce] když Dash říká: "Jedinou světlou stránkou tohohle období bylo to, že škola byla zavřená (pravděpodobně proto, aby se všichni mohli unakupovat k smrti, anebo zjistit, že příbuzenstvem - stejně jako arzenikem - se člověk nejlépe otráví po malých dávkách)")

Co tu nenajdete, jsou pikantní milostné scény. Ale pokud vezmeme v potaz, kolik hlavním hrdinům je (16 let), bylo by to i dost zvláštní, kdyby se tu objevily.

Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí oddechové čtení, ve kterém je bude provázet naivní, ale skvěle ztřeštěná holka a kluk, který je někdy až moc velký chytrolín, trochu cynik, ale zároveň ten nejvěrnější člověk, stejně jako je Lily. Vánoční atmosféru z knihy moc nevykřesáte, jelikož tu jde spíše o hru s deníkem, vztahy a vzájemné poznávání toho druhého a sama sebe, ale i tak je kniha super, když člověk čte jednotlivé kapitoly po dnech. Kniha totiž začíná 21. prosince a končí 31. prosince s dovětkem 1.ledna.

Příběh je skutečně moc hezky napsaný. Nejspíš toho moc nedá už starším lidem, ale pro teenagery je to určitě skvělá kniha. Jenom závěr je trochu zvláštně utnutý, že by člověk čekal trochu víc. Jak to bude pokračovat dál si ale musí už každý domyslet. Pro někoho to není ono, a pro někoho
konec přesně takový, jaký měl být. Zkuste si knihu přečíst pokud vás láká a uvidíte sami.

Komentáře (0)

Přidat komentář