Hercule Poirot cestuje s vrahy

recenze

Vražda v Orient-expresu (2003) / _VK
Vražda v Orient-expresu

Jde o unikátní dílo s názvem Vražda v Orient expresu od První dámy detektivek Agathy Christie. Děj je zasazen na palubu luxusního transkontinentálního vlaku Orient expres. Autorka nás provádí velice komplikovaným a strhujícím příběhem světoznámého vyšetřovatele Hercula Poirota, který dokáže uzavřít náročný případ během uváznutí vlaku ve sněhové závěji uprostřed Jugoslávie.

Čtenář je díky perfektnímu a detailnímu popisu jednotlivých podezřelých úžasně vtažen do děje a připadá si, jako přímý účastník vyšetřovacího procesu. Jednotlivé podrobné výslechy svědků jsou prokládány častými myšlenkami a řečnickými otázkami belgického detektiva. Skutečnost, že vrah je mezi cestujícími a může to být úplně kdokoliv, přidává knize na její poutavosti. Část rozhovorů vedených ve francouzštině nám přidávají na autentičnosti a faktu, že vlak směřuje do Calais. Čtenář má díky jednotlivým shrnujícím monologům Poirota neustálý přehled a nedochází ke ztracení v dějové linii.

Poirot striktně dodržuje určitý standart a jeho vyjadřování je velice spisovné. Během výslechů sbírá podrobné informace a přichází i s neočekávanými faktickými důkazy. Jeho precizní a promyšlená práce má přesnost švýcarských hodinek. Velice rád využívá znalosti lidské psychologie ke svému úspěchu. Neustále čtenáře provokuje k přemýšlení o možném pachateli tím, že poskytuje jednotlivá vodítka k rozuzlení záhadné vraždy s překvapivým koncem.

Samotný úspěch díla dokládá i fakt, že kniha byla několikrát zfilmována a také skutečnost, že kniha poprvé kniha vyšla v roce 1934 a i po osmdesáti devíti letech vychází neustále v nových přebalech a může hrdě konkurovat dnešním moderním detektivním románům.

Komentáře (0)

Přidat komentář