Franklin, drak, který rád čte

recenze

Franklinova létající knihovna (2018) / betys6914
Franklinova létající knihovna

Franklin je drak, který hrozně rád čte a rád by se o příběhy s někým podělil, jenže lidé se ho bojí. A tak si čte sám ve své jeskyni plné knih, dokud nepotká dívku Lunu, úplně stejně nadšenou do příběhů jako on sám.

Jen Campbell už možná znáte. Pracuje v knihkupectví a má vlastní blog o neuvěřitelných zážitcích spojených s její prací. Dokonce vydala i knihu Divné hlášky z knihkupectví, která vyšla roku 2017. Teď se autorka dala na dětské knížky a podle mě neudělala vůbec špatně.

Franklinova létající knihovna je kratičká veršovaná kniha o síle příběhů a taky tak trochu předsudcích vůči drakům. Nemůžete očekávat nějaký převratný děj, knížka je hlavně o ilustracích. Ilustrace vypadající jako kreslené kombinací vodovek, pastelek a voskovek možná nejsou nijak extra realistické, ale jsou krásné a hlavně veliké! Navíc kdo by chtěl realitu, když můžete mít netopýry cvičící kung-fu, myší kapelu nebo rytíře na kolečkových bruslích?

Nutno říct, že jsem trochu bojovala s překladem. V originále je to totiž Franklinovo létající knihkupectví, nikoli knihovna. Na druhou stranu tuto změnu naprosto chápu, protože v knížce to opravdu působí jako knihovna a obecně to příběhu více sedí.
Problém sem měla s některými rýmy, které mě neuvěřitelně tahaly za uši. Přitom ostatní rýmy jsou nádherné a krásně plynou. Vyhledala jsem tedy anglický originál a zjistila, že překladatelka Katarína Belejová je hrdinka. Jen Campbell sice rýmuje hezky (i když tedy rým feet - crocquet mi přišel dost na hraně), ale ne moc pravidelně, což je v dětské knížce dost nezvyklé a řekla bych, že i nežádoucí. Tak se musela překladatelka popasovat nejen s vytvořením rytmičnosti, ale třeba také s netopýry.Schválně kolik rýmů na netopýra vymyslíte vy?

Každopádně je Franklin povinností pro všechny malé i velké milovníky příběhů. Udělejte si pro ní místo ve vaší knihovničce, neprohloupíte.

Komentáře (0)

Přidat komentář