Filozofická kniha nejen pro dospělé

recenze

Malý princ (2005) / zsargankova
Malý princ

Autorem této filozofické knihy je Antoine de Saint-Exupéry a poprvé se objevila v knihkupectvích roku 1943. Dala by se považovat za knižní fenomén a je velmi čtenářsky oblíbená. Jedná se o filozofickou pohádku, jak už jsem zmínila, která obsahuje autobiografické prvky.
Tato kniha je především oblíbená, protože si v ní každý čtenář najde „to své.” Když ji přečtete dítěti, pochopí ji jako klasickou pohádku o chlapci, který vypráví svůj příběh. Pokud si tuto knihu přečte dospělý člověk, hledá v ní hlubší význam a při každém dalším přečtení objevuje nové filozofické myšlenky. V díle se také objevuje mnoho obrazných pojmenováních, ve kterých se právě skrývají filozofické myšlenky.
Příběh této knihy jsem poprvé poznala, když mi bylo šest let a má maminka mi ji každý večer předčítala. Rok zpátky jsem si ji přečetla znovu a našla jsem v této pohádce daleko hlubší význam a moc ráda se k ní vracím a patří mezi mé knižní oblíbence. Každému bych ji doporučila přečíst, protože každý člověk v ní najde něco jiného a také určitě přínosného.
Jedinou věc, kterou bych si možná dovolila vytknout je občasná „náročnost filozofických myšlenek.” Podle mého názoru to není nic negativního, protože to také velmi souvisí s tím, jak je čtenář zrovna pochopí. Někdo to pochopí jako pouhé spojení slov a jiný zase jako filozofii a to se mi právě na této knize velmi líbí. I když je to útlá kniha, každý ji čte jinak dlouhou dobu.
Malého prince všem vřele doporučuji přečíst a věřím, že nebudete litovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář