Felixova cesta za láskou

recenze

Felix až navěky (2022) 4 z 5 / Kikina182
Felix až navěky

Felix je hrdý černoch, transgender a queer. A pokud někdo jeho identitu zpochybňuje a dokonce mu neváhá ublížit, nekrčí se v koutě. Je tu ale jedna věc, ačkoli je Felixovo příjmení Love, láska se mu vyhýbá. On by si ale vážně přál ji najít a konečně zjistit, jaký je pocit být zamilovaný. Bohužel to vypadá, že se mu láska obloukem vyhýbá. Ale možná to tak opravdu jen vypadá.

Příběh je napsaných v ich-formě z Felixova pohledu, což dává jedinečnou příležitost ocitnout se přímo v jeho hlavě a prožívat jeho myšlenky a emoce na plno, z čehož jsem nadšená. Jinak byl na mě styl psaní ale až příliš popisný. U některých událostí jsem se dokonce nudila.

Felixův příběh má hodně vrstev. I když může kniha na první pohled vypadat jako příběh zaměřený především na lásku, ve skutečnosti to tak není. Samozřejmě, že o lásku jde v knize hodně, ale milostná zápletka je asi to nejméně důležité na této knize. Je sice její pevnou součástí, bez které by to nebylo ono, ale i když je tahle zápletka skvělá, je popravdě dost předvídatelná.

Krása téhle knihy spočívá v něčem úplně jiném. I když Felix ví, kdo je, tak v knize se ukazuje, že se svou identitou, nebo spíše s tím, jak ho vnímá jeho okolí, stále bojuje. A pokud musí bojovat se svým okolím, tak vlastně nemůže být kompletně sám sebou.

Největší hodnota příběhu je právě v tomhle. Je o poznání sama sebe. A i když je téma knihy jasně dané, tak ve skutečnosti se tohle sebepoznání a přijetí sama sebe dá aplikovat v podstatě na cokoli, co člověk jakéhokoli věku prožívá. Nejen, že je to skutečně silný příběh, ale zároveň může podle mě inspirovat mnoho čtenářů.

Takhle silný příběh by ale nikdy nevznikl bez silných a jedinečných postav. A tahle kniha je jich plná. Autor vytvořil postavy, které mají tak velkou osobnost, že to skoro vypadá, jako kdyby po pár stránkách vyskočily z knížky a přidaly se do reálného světa. Působí hrozně skutečně a jejich zážitky a zkušenosti jsou opravdu něco.

Felix až na věky je za mě úžasný příběh plný neskrytých i skrytých mouder. Jediné, co mě trochu zklamalo, byla předvídatelná romantická linka, na kterou jsem se původně neskutečně těšila. Sice myslím, že mi kniha dala mnohem víc, ale i tak je to škoda.

Za sebe můžu knihu určitě doporučit každému, kdo má rád silné příběhy nebo má problém přijmout sám sebe, ať už v jakémkoli ohledu. A taky všem, kdo milují ořízky, protože ta u téhle knihy je neskutečně nádherná.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)