EXOToulky světem od cestovatele Julius Lukeše

recenze

EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí (2021) 5 z 5 / jaroslava4075
EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí

Jsem cestovatelský typ. Ale, nejsem profík! Tak s klidným svědomím mohu nazvat muže, kterého obdivuji.
Julius Lukeš
Na jeho knihu :
EXOToulky světem: 30 let zážitků ze 100 zemí, jsem netrpělivě čekala a bedlivě sledovala dobu jejího vydání!
S cestovatelskou odvahou Julia Lukeše jsem se nejprve seznámila na Facebooku. Tam jsem si uvědomila, jak moc tuhle knihu UŽ CHCI mít doma a co nejrychleji se do ní začíst. Má intuice mě nezradila.
Od prvních řádků a odstavců jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Vesměs čtu večer, před spaním… Musela jsem svůj rituál změnit. Večer jsem začala četbou, kterou jsem protáhla s přestávkou na kávu s mlékem,až do čtyř hodin ráno!
Ve dne jsem knihu dočetla a teď se k ní vracím a příběhy si opakuji. S atlasem, mapou, Googlem.
Julius je velmi vzdělaný člověk. Jazykově vybavený! Ale, taky odvážný ranař. Někdy drzoun. Vtipálek.
Díky zkušenostem, které získával při cestách s rodiči, jako malý kluk mohl přežít některé situace, ve kterých mu šlo, bez nadsázky,o život…
Občas jsem měla i husí kůži a obavy, co bude dál? Jindy se moc nasmála a těšila se, jak budu známým vyprávět další Julovy příhody.
Protože mám fantazii, před očima mi vždy běžel “film”. Jula to tak perfektně popsal, vykreslil a pojmenoval, že jsem v podstatě cestovala s ním.
Strávila jsem s ním ve své fantazii noc u ohně na pláži v Brazílii. Představovala si malou masérku ve Vietnamu, jak odlehčuje mému bolavému tělu. Tedy Julovému. Velmi vážně prožívala jeho “znovuzrození” po střetnutí se smrtelně jedovatou medůzou.
Nemohla jsem pochopit omezenost úřadů na Kubě. Ale moc jsem se nasmála mazanosti a filutovství July, který se na určitý čas stal pašerákem “materiálu k vědeckým účelům”, které pašoval přímo na svém těle. Velmi úspěšně!
Mohla bych pokračovat, popisovat, vzpomínat na ty obdivuhodné i napínavé zážitky. Ale, myslím si, že bych prozrazovala až moc! Nechám to na milovnících cestopisů a knih. A jenom podotýkám, že tohle vzpomínání stojí za to.
Tahle kniha stojí za to! Jsem šťastná, že jí mám, že je moje a dokonce s Julovým vlastnoručním věnováním! A věřte mi, jeho písmo je stejně krásné jako prožité a pravdivě popsané příběhy!
Milý Julo, děkuji Ti, že jsi mi takovým nádherným způsobem přiblížil místa, kam já bych se jako obyčejný turista nikdy nedostala!!! A ani bych si tam netroufla jet!
Doufám, že budou další, nové, stejně odvážné nebo veselé cesty.
Už se těším, že třeba vyjde další kniha!


EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí Julius Lukeš

Vydejte se s autorem na výstřední putování světem, během něhož poznáte, jaké to je ztroskotat s dřevěnou bárkou u somálských hranic, pašovat ploštice z Karibiku, chytit horečku dengue, stát se miliardářem v Německu, očkovat psy pr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář