Emilka

recenze

Emilka (2022) 3 z 5 / renulka16
Emilka

Kniha Emilka je napsaná českou autorkou, inspirovaná životem její babičky. Jedná se tak tedy o takovou rodinnou kroniku. Sledujeme zde tedy příběh Elimčina života od narození a ještě i o kousek dřív.

Kniha je psaná v ich-formě. Psaná takovým osobitým stylem, který mi až tolik nesedl. Trochu mi vadilo, že autorka vždy z něčeho dopředu nakousla. Takže jsme mohli věděli, jak to bude dál.

"Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit.
Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí."


Vzhledem k tomu, že autorka v příběhu nechala zemřít opravdu mnoho osob a někdy mi přišlo až takovým bizarním způsobem, že kniha ve mně vůbec nevyvolala žádné emoce, protože mi to přišlo až takové nereálné, občas.

První polovinu knihy se autorka zaměřuje spíše na dětství Emilky a tu druhou konečně na dospělý život. Ta druhá část mě bavila asi o něco více, protože zde bylo konečně trochu té historie.

Mně osobně se tedy kniha četla o něco hůře, musela jsem ji číst pomaleji a vzhledem k počtu osob jsem někdy musela i listovat, abych si připomněla, kdo to vlastně je. Není to určitě špatný příběh, ale řekla bych, že na tuto knihu musí být člověk správně naladěn a hlavně jí číst vklidu.


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit n... více


Komentáře (0)

Přidat komentář