DÝCHEJ ZA MĚ

recenze

Dýchej za mě (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Dýchej za mě

31/2024
DÝCHEJ ZA MĚ
EVA STŘIHAVKOVÁ
Nakl. ROSIER
Rok vydání 2023
464 stran
4*/5

Augusta a Milada Nekolovy byly sestry. Ač naprosto odlišné, stejně byly nerozlučné. DÝCHEJ ZA MĚ je příběhem o Gustě, vyprávěný však Miladou. Ta byla učitelka, veskrze pragmatická a s nohama pevně na zemi. Gusta byla malířka, umělkyně tělem i duší, téměř celý svůj dospělý život žila na hromádce s malířem Jarešem. Mnohdy neměli co do úst, ale nikdy je ani ve snu nenapadlo vzdát se svého bohémského způsobu života... Rozdělila je až Gustina předčasná smrt.

EVA STŘIHAVKOVÁ si pro svůj román vybrala ženu, která předběhla svou dobu. Přiznám se rovnou, neznala jsem ji, jako asi i většina z vás, bohužel... O to větší radost mám, že tento příběh vznikl a já tak mohla nejen Gustu, ale i Miladu poznat.

Díky společnému čtení holek, které proběhlo před pár měsíci, jsem věděla, že autorka se ne vždy držela striktně faktů, což mi ve finále prospělo, již jsem věděla, do čeho jdu. Dohledala jsem si, co jsem potřebovala, vím, kde byla popuštěna uzda fantazii a něco málo upraveno.

Děj knihy se téměř celý odehrává během první světové války, což je fakt, který nesmím opomenout zmínit. Hlavně proto, že se autorce povedlo velice věrně zachytit život obyčejných lidí během Velké války.

Obě dvě sestry byly zajímavé postavy, ne vždy mi jejich jednání sedlo, ne vždy jsem s ním souhlasila, ale nevadilo mi to. Co mi vadilo, byl fakt, že kniha by si zasloužila mnohem lepší korekturu, to mě mrzí hodně. V konečném součtu jsem však moc ráda, že jsem Nekolovic děvčata mohla poznat. Tato kniha je o velké sesterské lásce, o těžké době, ale také o rozdílném pohledu na kariéru muže a ženy.
(ÚNOR 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář