Doporučuji!

recenze

Klubovna Naděje (2023) 5 z 5 / RenataVod
Klubovna Naděje

Vidím malého chlapce, který ztratil maminku. V jeho citlivém nitru vznikne černá díra, která volá po zaplnění. Ten chlapec touží po tom, o co přišel - chce blízkost, něhu, porozumění. S dětskou důvěrou a srdcem na dlani hledá v nebezpečném světě, kdo tu díru zaplní... až najde. Opravdového kamaráda, kterému na Tomovi záleží. Až postupem času Tom přichází na to, že onen kamarád není kamarád... nýbrž bezcitný predátor. Chladnokrevný manipulátor.
Tomův příběh je vlastně úplně prostý. A mě děsí, kolik podobných příběhů se momentálně odehrává. Kolik dětských srdcí, které touží po tom, co jim právěm náleží - lásce - se chytí v pasti.
Je mi z toho smutno. Ale zároveň cítím naději, že se s tím dá něco dělat. Čím vice budeme o tomto tématu zneužívání dětí mluvit, čím více budeme mít odvahu přiznat sami sobě vlastní odchylky, úchylky a stíny, tím budeme jako společnost zdravější.
Tom píše lehce a zároveň poutavě. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout, byla jsem zvědavá, jak jeho vyprávění dopadne. Názory odborníků jsou skvělým doplněním.
Pasáž o pedofilech a informace, kde mohou najít podporu mi přišly hodně důležité. Uvědomila jsem si svou chybu, že jsem vždy házela pedofily do jednoho pytle s těmi, kteří děti zneužijí.
Rozhodně budu knihu doporučovat dále. Moc bych si přála, aby pronikla k co nejvíce lidem, aby se o ní mluvilo, aby už žádné dítě nemuselo zažít to, co Tom.


Klubovna Naděje Klubovna Naděje Tomáš Paprštein

Tomáš Paprštein zažil v dětství sexuální zneužívání, manipulaci a citové vydírání. Jeho autentický příběh v podobě deníku je doplněn o vhledy odborníků a praktické rady. Dozvíte se, co vše může přispět k ohrožení dítěte, č... více


Komentáře (0)

Přidat komentář