Dokonalé stopy: příslib skvělé knižní série

recenze

Dokonalé stopy (2018) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Dokonalé stopy

Kniha Dokonalé stopy je prvním dílem knižní série Inspektor Luc Callanach. Co vám budu povídat – jakmile jednou vaše oko spočine na jediném písmenku této knihy, nebude chtít koukat na nic jiného, než na další a další písmenka. Helen Fields dokázala napsat naprosto skvělou detektivku, která se čte jedna radost a která vás doslova pohltí!

Luc Callanach se přestěhoval z Francie do skotského Edinburgu za prací. Ve Francii měl našlápnuto na skvělou kariéru u Interpolu, ale do jeho profesní dráhy mu vstoupila žena, která se postarala o to, aby u Interpolu skončil. A tak byl Luc převelen do Edinburgu a aby toho na něj nebylo málo, tak hned ze startu mu byl přidělen poměrně složitý případ pohřešované právničky Elaine Buxtonové. Luc si musí získat respekt svých podřízených a vyřešit náročný případ. Nezáviděníhodná situace. Naštěstí se seznámí s kolegyní Avou Turnerovou, která mu nabídne jak pomoc v práci, tak i přátelství. Vzájemně se tedy podporují, pomáhají a překonávají tak společně své nezdary.

Doktor King – psychopat do morku kostí. Slizký, obtloustlý muž s přehazovačkou na temeni, neúspěšný jak u žen, tak v práci, posedlý pečlivostí a plánováním dokonalého zločinu. Muž, který se rozhodne chytrou Elaine unést a trávit s ní čas. Elaine je velmi inteligentní žena – dokonale se hodí k jeho intelektu! Konečně může trávit čas se sobě rovnou bytostí! Unese ji, mučí jí, týrá ji a zlomí ji natolik, že pochopí, že Elaine mu už nemůžu více imponovat. Je to troska!

Policie nachází důkazy, které naznačují, že je Elaine Buxtonová již mrtvá. Zatímco Luc pátrá po Elaine a jejím vrahovi, ztratí se další inteligentní žena. Podaří se Lucovi Callanachovi odhalit vraha? Dokáže přes dokonalé stopy prokouknout a vypátrat doktora Kinga?

Dovolte mi představit vám naprosto skvělou detektivku. Pokud víte, že máte nějaké povinnosti, nepouštějte se do této knihy. Protože pokud se do ni pustíte, veškeré povinnosti půjdou stranou. Nebudete chtít přestat číst. Budete žasnout nad promyšleností příběhu. Děj vás vtáhne natolik, že pro vás přestane existovat svět! Jakmile knihu otevřete, nebudete mít v životě místo pro nic jiného, než pro čtení.

V této recenzi hodnotím jak audioknihu, tak i knihu jako takovou, protože část knihy jsem poslouchala a část jsem četla. Někdy dokonce obojí současně.

Promyšlenost děje byla naprosto brilantní. Vzhledem k tomu, že autorka zvolila vyprávění jak z pohledu vraha, tak i policie, krásně jste vše chápali. Dostat se do mozku psychopata a vnímat jeho myšlenkové pochody – to bylo naprosto skvělé. A taky bylo moc příjemné být na straně policie a Luca a podívat se na psychopata zase z pohledu vyšetřovatelů a důkazů. Vše se nádherně doplňovalo a vy jste si tak mohli opravdu vychutnat dokonalý děj.

Kniha měla také moc příjemné tempo. Vše se krásně stupňovalo a konec – konec byl perfektní!

Budu-li hodnotit propracování popisu osob a míst, tak ani tam není nic, co bych mohla kritizovat. Luca, Avu a koneckonců doktora Kinga jste poznali skvěle. Luca i Avu musíte milovat. Ti jsou skvělí. A King? Tohoto psychopata milovat nebudete, ale stejně mu budete perfektně rozumět. U všech hlavních hrdinů poznáte jak jejich dobré, tak i temné stránky. Postavy jsou naprosto uvěřitelné a při čtení máte pocit, že jsou tito lidé opravdu skuteční.

V této knize jsem nenašla nic, co bych mohla jakkoliv kritizovat. Je to skvělá kniha a já se nemůžu dočkat dalších dílů.

Jelikož jsem část knihy poslouchala jako audioknihu, tak musím pochválit také pana Šťastného, který knihu načetl. Jeho intonace, změny hlasu a vůbec tón jeho hlasu - to bylo naprosto dech beroucí! Obvykle mám problém se u audioknih soustředit, ale hlas pana Šťastného mě naprosto pohltil. Opravdu skvělá práce!

Knihu můžu doporučit všem milovníkům detektivního žánru. A to i těm náročnějším, kteří už mají ledacos načteno a nespokojí se jen tak s něčím. Budete nadšeni! Jsem si tím jistá!

Takže ano, rozhodně doporučuji!

Tahle kniha se přidává na seznam mých nejoblíbenějších knih!

Komentáře (0)

Přidat komentář