Docela líbilo

recenze

Skála (2013) 3 z 5 / Mydri
Skála

SPOILERY.
Jako, na začátek napíšu, že se mi to líbilo. Dokonce tomu dám 4 hvězdičky. Ale!
1) Překlad. Někdy jsem se vyloženě zasekla na obratu nebo frázi, která jako kdyby "vytrčela" z prostoru a přerušila linii příběhu. Dokázala bych si představit o stupínek lepší.
2) Vážně někomu připadá uvěřitelné, že by se hlavní hrdina JEDINÝ MĚSÍC po smrti svého OSMILETÉHO syna choval celou dobu takhle "normálně" a racionálně? Jakože, kdyby se semtam neobjevila zmínka, tak na to zapomenu během první kapitoly. Nadto jeho poznámka "řeknu Moně, že už nemusím truchlit, protože jsem našel dalšího syna" - to mělo být jako vtipné, ironie, černý humor, wut?
=> naprosté klišé, které by se hodilo do "severské detektivky", jediný rozdíl je, že hlavní hrdina není alkoholik. Vlastně ani nechápu, proč tam ten detail se smrtí syna a rozpadu manželství (asi?) byl, když to na děj nemělo vůbec žádný vliv.
3) Nedokončená linie s těhotenstvím. Takže hlavní hrdina "objevil" a zachránil syna, vše je zalité "sluncem", a to, že bude dědeček nikoho nezajímá, synovi to nikdo neřekl, Donald se s tím smíří, všichni jsme happy?
4) Vytěsnění tragických vzpomínek pro mě nějak nebylo uvěřitelné, asi proto, že v textu nebyla jediná zmínka, že by čtenář neměl věřit vypravěči (unreliable narrator). Bylo to moc zčistajasna, chybělo nějaké vodítko, poutu (pak jsem se schválně vrátila k těm částem o doučování a jediné, co zpětně sloužilo jako narážka, bylo to, že po doučování Fina chodili na břeh moře a čuměli beze slova do vody). Opět to moc neovlivňuje děj, jen to nakonec tedy vysvětlí motivy vraha a tu sebevraždu (která je mimochodem popsána tak, že mi bylo od samého začátku jasné, že to je sebevražda, čímž jsem asi přišla o nějaký aha moment). Moc rychlé, moc obrat, čtenář neměl šanci přijít na motiv, což mě trochu štvalo, protože mám radši detektivky, kde se můžu pokoušet propracovávat náznaky a snažit se sama přijít na to, kdo je vrah.
5) Proč tam vůbec byl ten aktivista? Jen aby to přidalo dalšího podezřelého? Navíc, to klišé s tím, že je gay, v souvislosti s jeho popisem, to jsem už vůbec nepochopila, opět úplně nepodstatné pro děj a podporuje to debilní stereotypy o tom, že gayové jsou mimo zženštilí liberálové.

Velmi se mi líbila ponurá atmosféra a místopisné detaily, a celá část na skále, to bylo hodně dobrý. I jednotlivé postavy se mi líbily, líbil se mi vztah Angel-Calum, super byl Donald Murray, Artair byl trochu klišé, ale docela fungoval, naprosto skvělá byla Marsaili. Koho jsem úplně nepochopila, respektive se do něj nedokázala vcítit ani jsem dle popisu moc nepochopila, jaký typ člověka to měl být, byla tetička (kromě toho, že SAMOZŘEJMĚ když je někdo hipík, tak je i lesba, neasi).

Asi jsem podle anotace čekala víc, úplně geniální dílo to nebylo, nějaké aspekty jsem nepochopila, nějaké mě štvaly, no uvidíme, zkusím další od autora.

Komentáře (0)

Přidat komentář