Dobrodružství Toma Sawyera - Mark Twain

recenze

Dobrodružství Toma Sawyera (1985) 4 z 5 / MajdaMajerová
Dobrodružství Toma Sawyera

Dobrodružství Toma Sawyera je dobrodružný román, jehož autorem je americký spisovatel Mark Twain. V originále nese název The Adventures of Tom Sawyer. Román má několik vydání. Já zpracovávám vydání od nakladatelství Albatros (rok 1985 – Praha), které ilustroval Kamil Lhoták. Toto vydání má velmi poutavý přebal s lodí a kloboukem.
Román pojednává o Tomovi, který je sirotkem a bydlí u své tety Polly. Tom je obyčejný mladý kluk, milující dobrodružství a dělající lumpárny se svými kamarády. Tom a jeho kamarád Huck se jednou večer vydají na hřbitov a stanou se svědky nečekané dramatické události. Jelikož mají strach, utečou na ostrůvek, kde nějaký čas žijí. I přes všechen strach a obavy které mají, se kluci vrátí domů. Vše se nakonec vyřeší a dopadne dobře.
V díle se nachází několik postav (Tom, Huck, teta Polly, Joe Indián, …). Některé postavy jsou více důležité a některé méně. Každopádně všechny jsou dobře popsány. Kniha se čte velmi snadno, jelikož je zde použit hovorový jazyk a slang. Taky se zde nachází nespisovné výrazy a gradace, díky níž je děj napínavý. Text je psán er-formou.
Osobně se mi dílo velice líbilo. Děj byl poutavý a napínavý, takže jsem se těšila na každou chvilku, až budu moci číst dále. Autor velmi dobře a detailně popsal prostředí, tudíž jsem si připadala, jako bych byla přímým účastníkem všech těch dobrodružství. Děj mě naprosto pohltil. Jelikož se kniha čte snadno, je vhodná i pro mladší čtenáře, avšak nepohrdnou nad ní ani dospělí. Člověk si u ní odpočine. Akorát mi přijde, že ve Twainovo dalším románu (Dobrodružství Huckleberryho Finna) jsou lépe zkompletovaná a ucelená všechna dobrodružství, oproti tomuto románu. To je asi má jediná výtka.
Kniha mi byla doporučena a rozhodně nelituji, že jsem po ní sáhla. Plně naplnila má očekávání. Byl to velice příjemně strávený čas, u kterého jsem se zasmála a odpočinula si. Proto doporučuji, si dílo přečíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář