Dezinfo pro začátečníky

recenze

Fake news (2020) 5 z 5 / katy238
Fake news

Dezinformace, konspirační teorie nebo jen prosté lži vydávané za názory, případně názor postavený na chybném úsudku. Dnes stojí společnost před těmito výzvami a je těžké se orientovat nejen v rozeznání jednotlivých fenoménů, ale i na ně účelně reagovat.

V USA mají úžasnou řadu knih. For dummies. Volně přeloženo „pro blbce“. Je možné zvolit korektnější pro začátečníky. Jedná se o krásně přehledné publikace přibližující širokou paletu témat. Různé variace tohoto výkladu témat v mnoha ucelených řadách nalezneme po celém světě, ať již v různých nenápadných kapesních vydáních pro dospělé (série Jak blafovat) nebo v otevřenějších knížkách určených v první řadě školákům, ovšem mnozí rodiče by si je na férovku měli přečíst také.

Proto pro mě byla příjemným objevem kniha z řady O co jde? s podtitulem Fake news.

Sehnala jsem ji navíc za částku nižší, než bych si koupila džus v restauraci, proto se o nedostupnosti literatury na toto téma nedá vést ani debata.

Kniha neobvyklého formátu a jasných barev nemá ucelený text v dlouhých blocích, ale krátké postřehy a vysvětlení v úhledných boxících, vše podtrhují trefné ilustrace. Kniha navíc pokládá otázky k zamyšlení, kde se s čím čtenář může denně setkávat nebo rovnou příklad ze života či historie.

Nejedná se o vědeckou publikaci objasňující největší konspirační teorie světa. Je to příručka pro bystřejší školáky, většinu dospívající a také pro dospělé s vlastností sebereflexe. Nenásilnou formou pojmenovává jevy a mechanismy fungující kolem nás a ovlivňující nás téměř na každém kroku. Nedá se použít oblíbenými alibismus „za našich časů“, protože tyto věci platily i v minulosti, pouze prostředky jejich užití byly jiné. Sociální sítě některé známé fenomény pouze urychlily, ale nevynalezly.

To vše přehledně vysvětluje jednoduchá kniha a provede zájemce poměrně složitým tématem i většinou jeho zákonitostí.

Jedná se o zajímavý dárek pro děti školu povinné. Dospělý by se však neměl nechat odradit a v případě zájmu nahlédnout také. Už jen proto, že dítě se může na některé věci ptát a je rozhodně zajímavé popsané mechanismy vyzkoušet na vlastní pěst na různých užívaných platformách nebo v dostupných médiích.

Garantuji, že zjištění budou více než zajímavá.


Fake news Fake news Tom Jackson

Co jsou to fake news? Čím můžou zprávy škodit? Co myslíte? Je to spousta otázek, že? Kde na ně začít hledat odpovědi? Tato kniha vám vysvětlí, o co jde a o koho jde, abyste si dokázali vytvořit svůj vlastní informovaný názor na... více


Komentáře (0)

Přidat komentář