Depresivní

recenze

Elena to ví (2023) 3 z 5 / bradovav
Elena to ví

Obálka: 5*
Hlavní postava: 4*
Obsah: 3*
@knihybeta #spoluprace

Dnes půjdu proti proudu. Vím, že tato kniha má krásná hodnocení a třeba @zanicenyknihkupec ji považuje za jednu z nejlepších knih tohoto roku.

Já jsem ale asi literární barbar a nedokážu docenit knihu, která sklízí chválu a věhlas.

Začnu pěkně od začátku - co vás na knize zaujme na první pohled? Ano, obálka! Jenže zde to není jen na první pohled, ale i dotek! Kniha má obálku hodnou uměleckého díla, které byste si doma pověsili na zeď. A pak, když se nabaží vaše oko, na knihu sáhnete. Vašimi smysly projde wow efekt a vy budete třít desky a užívat si texturu, kterou nabízejí. Vážně jsem to několikrát osahávala.

Ano, jmenuji se Veru a jsem obálkofil.

Když se nabažíte obálky, pustíte se do čtení neveselého příběhu nemocné ženy, která přijde o svou dceru a nedokáže tuto bolest v sobě zpracovat. Elena trpí Parkinsonem v té nejhorší podobě. Kniha je rozdělena do kapitol, kdy hlavní příběh se odehrává během jednoho jediného dne s průřezem do minulosti pro pochopení souvislostí. Mě osobně nesedl způsob vyprávění, který autorka zvolila a musela jsem si na nový styl psaní zvykat. Právě díky tomu si myslím, že mě dílo tolik neoslovilo, nepohltilo.

I přes toto nesouznění ve mě kniha ponechala velmi silné pocity z vnímání nemoci, kterou jsem doposud více neznala. Co nebylo lehké číst byly některé reakce na vzhled Eleny od její vlastní dcery. Sama jsem měla nemocnou mámu a neumím si představit, že bych si dovolila být takto krutá.

Právě ona dcera hned v úvodu knihy zemře a policie případ uzavře jako sebevraždu. Elena ale ví, že její dcera by nikdy v dešti nešla ke kostelu. Nebo snad ano?

Jak to doopravdy bylo už musíte zjistit sami. Dnes je navíc možnost na @knihybeta využít slevu, tak běžte, kupte si toto dílo a dejte nám vědět, zda jste v týmu se mnou nebo @zanicenyknihkupec - zajímá mě, jak kniha zapůsobí na další z vás.

Moc děkuji do @knihybeta, že mě vzdělávají a rozšiřují mé čtenářské obzory.

Celkové hodnocení: 3,75* z 5*


Elena to ví Elena to ví Claudia Piñeiro

Elena to ví je příběh o nedokonalém vztahu mezi matkou a dcerou, společenských silách, omezujících ženskou každodennost, ale také o pokoře, vytrvalosti a ochotě věci měnit. Rita byla nalezena oběšená ve zvonici kostela. Toho dne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář