Čtenářský deník: Jan Drnek - Maxmilián Námořník (Naše Vojsko 2020)

recenze

Námořník (2020) / Redfearn
Námořník

Jak by všechno vypadalo a bylo, kdyby se stalo.......
Tohle je základní kámen historické mystifikace, knihy Maxmilián Námořník. První díl trilogie začíná smutně, tedy úspěšným atentátem na mladého císaře Františka Josefa. Z vídeňského dvora zavolají jeho mladšího bratra Maxe a ten se ujme vlády nad rakouskou monarchií. A od té chvíle se vám před očima začne rozvíjet příběh, z velké části postavený na skutečných historických faktech a datech.
Nový císař jde na věc poněkud jinak, zcela jinak, než jeho bratr. Určitě poznáte, že tím kdo vede jeho kroky k revitalizaci Rakouské říše není nikdo jiný, než právě autor, přestrojený za více postav. Nejvíc asi za knížete Metternicha. A vede nového císaře tak, jak by podle Jana Drnka Rakousko mohlo vypadat, kdyby v Evropě nezvítězil mamon kapitálu nad dlouhá století zavedeným řádem.
Během prvního dílu se z Maxmiliána stane, takřka přes noc, rozumný hospodář, diplomat s ohromným přehledem o situaci ve světě a výborný vojenský taktik. Prostě jednoznačně superhrdina své doby. A to i v manželské posteli, kdy místo třeštidla Alžběty pojme za manželku její starší sestru Helenu. Sissi se úplně svobodně zamiluje do uherského zeměpána Andrássyho a Maďaři jsou tím pádem taky v naprosté pohodě.
Kromě nového složení své vlády (zde je krásné souvětí o tom, jak Maxmilián pozná, že před ním stojí nebezpečný diletant, bohužel čelní představitel obrany státu) se nový císař pouští do nebezpečné hry o nová území. Využije k tomu Krymské války mezi Ruskem a Tureckem, kterému pomáhá hlavně Francie s Anglií. A zákulisními hrami se mu podaří dovést tuto vojnu k divné remíze a novým kusem zeměkoule pro Rakousko. Počet mrtvých a zraněných zůstal stejný. Na straně naší monarchie ztráty: NIKDO. Pokud vás zajímá vojenská tématika, tak také najdete v knize podrobný přehled o složení armád, nových zbraních a také vojevůdcích.
Ve většině Maxmiliánových rozhodnutích promítá Drnek svůj pohled na svět. Pohled který není vůbec marný a dá se s ním ztotožnit i pro dnešní dobu. Pro příklad o svobodě tisku: "A především, v každém listu musí být jasně otištěno, kdo tento list VLASTNÍ A FINANCUJE." (Toto najdete na straně 318 a v těchto časech jsem se nad tím hodně zamyslel.)
Osobně se mě autor trošku dotkl na straně 265, kdy v roce 1854 nechá ze středy na čtvrtek 31.srpna přespat Maxmiliána v Terstu na zámku Miramare. Císař tam samozřejmě přenocovat mohl, ale ve vojenském stanu na skalnatém útesu s překrásným výhledem na Golfo di Trieste a Jaderské moře. Ve skutečnosti byla stavba zahájena v roce 1856. Ale co je pár let proti fantazii. Prakticky nic. A lidé bez fantazie a snů jsou o dost ochuzeni. Kniha se čte pěkně plynule, nutí k přemýšlení a jsem rád, že vyšla. Začínám číst druhý díl: Maxmilián Válka nanečisto. Docela mě totiž zajímá, samozřejmě ne víc než další císařovy kroky, jak bude pokračovat výchova šestiletého T.G.M. na hodonínském panství. Budou s Maxmiliánovým synem Františkem Josefem kamarádi? Nechám se překvapit. Děkuji panu Drnkovi za toto dílo. Bavím se a učím zároveň.


Námořník Námořník Jan Drnek

18. února 1853 je maďarským atentátníkem zavražděn mladý rakouský císař František Josef I. Na trůn je podle nástupnického práva povolán jeho mladší bratr Maxmilián, který slouží jako kapitán u námořnictva v Terstu. Maxmilián je by... více


Komentáře (0)

Přidat komentář