Co se stane, když Aurora povstává?

recenze

Aurora povstává (2020) / Suzanne
Aurora povstává

Tyler Jones je nejlepším velitelem na Akademii Aurora a konečně má po výcviku šanci sestavit si svůj hvězdný tým a vyrazit na první misi. Jenže on místo toho najde ztracenou vesmírnou loď, která vezla v kryospánku kolonisty na novou planetu. A vidí, že jeden člověk z deseti tisíc přežil. Až na to, že se ta vesmírná loď ztratila před dvě stě lety…

Dívka, která přežila je Aurora O´Malleyová, a Tyler Jones by nebyl správný velitel a slušňák, kdyby se ji nepokusil zachránit. I když to znamená, že prošvihne Výběr, takže si nebude moct sestavit svůj vysněný tým. A že mu budou přiřazeni jako členové jednotky samí podivní a problémoví týpkové. Naštěstí má v týmu aspoň dva členy, které by si sám vybral – svoji sestru-dvojče Scarlett, skvělou diplomatku, nebo přítelkyni z dětství Cat, která je zase vynikající pilotkou. Ale jinak mu přiřadili Betraskana Finna, který je sice talentovaným technikem, ale neustále si z každého střílí a nosí exoskelet, který mu pomáhá se pohybovat, Syldrathana Cala, který je vyděděncem i mezi vlastními lidmi, nebo vědkyni Zilu, která zatraceně málo mluví, ale zato zatraceně ráda střílí po lidech.

Tylerova jednotka je všechno jen ne hvězdná a místo nebezpečné a důležité mise dostává podřadný úkol. Aspoň na první pohled. Tyler Jones ani zbytek jeho týmu totiž nemá tušení, že se zapletli do záchrany celého vesmíru…

Aurora povstává má zajímavou zápletku, najdete tu akci, překvapivé zvraty a odhalení, přičemž u některých asi zůstanete zírat s pusou otevřenou dokořán. Nechybí ani špičkování mezi hrdiny, humor a náznaky romantiky.

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff jsou známé autorské duo, které stojí za velmi populární trilogií Akta Illuminae. Ta byla psána netradiční formou pomocí deníkových záznamů, chatů, přepisů z bezpečnostních kamer nebo umělé inteligence. V Auroře se pustili ale do klasického románového vyprávění v ich-formě. Poměrně ambiciózně napsali příběh z pohledu všech sedmi hlavních hrdinů, což je ale asi největší kámen úrazu. Všechny postavy jsou sympatické a zajímavé, mají své vlastní pohnutky a minulost. Jenže tím, že jich je tu tolik, tak žádného nezvládnete poznat opravdu blíž. Z Akta Illuminae vím, že autoři jsou schopní napsat naprosto věrohodné, živé, vtipné, vážné i dojemné dialogy, ale taky jako by mezi postavami nefungovala ta správná chemie.

Další problém, který plyne z příliš mnoha vypravěčských linií, je ten, že kvůli tomu příběh klouže dost po povrchu. Jak už jsem zmiňovala, zápletka je zajímavá, ale bohužel nedotažená, protože se děj posouvá dopředu často zbrklým a nelogickým jednáním hlavních hrdinů. A to je hrozná škoda, protože z Akta Illuminae víme, že tohle autorské duo to dokáže mnohem lépe.

Aurora povstává je prošpikovaná nejrůznějšími pop-kulturními odkazy, ale mně to spíš přišlo, jako kdyby se autoři „inspirovali“ tuhle a támhle a nedokázali to napasovat do originálního a propracovaného příběhu. Celkově je Aurora povstává záhadný koktejl, ve kterém jsou samé dobré přísady, ale je jich prostě moc, takže ve výsledku nechutná tak dobře, jak na první pohled vypadá.

Aurora povstává je klasická young adult sci-fi se všemi klady i zápory, které k young adult žánru patří. Kdybych ji hodnotila jako samu o sobě, tak by spadala do lepšího průměru, nicméně v porovnání s Akta Illuminae bohužel neobstojí. Nicméně pokud se vám z nějakého záhadného důvodu Akta Illuminae nelíbily nebo vás nelákala ta neobvyklá forma vyprávění, tak by mohla být Aurora povstává právě pro vás. Já se do druhého dílu pustím, protože Amie Kaufmanová a Jay Kristoff to mají přes všechny moje výtky velmi slušně rozehrané a navíc jsem děsně zvědavá, jak se vyvinou vztahy mezi hrdiny, které jsou tady jen tak lehce naznačené.


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Píše se rok 2380 a kadeti, kteří ukončili studia na Akademii Aurora, míří na první mise. Snaha Tylera Jonese hrát si na hrdinu způsobí, že na něj zbyde jen jednotka odpadlíků a problémových typů. A do toho je tu Aurora Jie-Lin O... více


Komentáře (0)

Přidat komentář