Co Jelenu naučí Studie kouzel?

recenze

Studie kouzel (2021) 4 z 5 / Suzanne
Studie kouzel

Jelena prchá z Ixie do Sitie, aby se konečně setkala se svou rodinou a naučila se ovládat své magické schopnosti, kvůli kterým byla jako dítě unesena ze své domoviny.

Její rodiče jsou šťastní, že se jim vrátila ztracená dcera, ale ne každý sdílí jejich nadšení. Někteří lidé – a třeba i Jelenin vlastní bratr – ji totiž považují za ixijskou špionku a neváhají jí házet klacky pod nohy nebo ji přímo zradit. Jelena se přitom chce jen dostat do Citadely, kde konečně bude moct prozkoumat a naučit se ovládat své magické schopnosti.

Jeleně, která v Ixii vyrostla, se svým způsobem stýská, protože Sitie je pro ni cizí země s podivnými a neznámými zvyky. A Jelena navíc skrývá nebezpečné tajemství – že její srdce patří Valekovi, šéfovi bezpečnostních složek a muži, který vyvraždil ixijskou královskou rodinu. Jak by mohla znovu nalezené rodině přiznat, že Valek, kterého považují za nejhoršího ze všech Ixijců, je muž, s nímž chce strávit zbytek svého života?

Stejně jako první díl je Studie kouzel napsaná a čtivě a navzdory poměrně značné tloušťce (kniha má přes čtyři sta stran) se čte snadno a rychle. V příběhu opět nechybí akce a tajemství, tentokrát se k tomu ale přidává skoro detektivní zápletka a pořádná porce kouzel. Čtenáři dostanou i kapku romantiky, ale tentokrát tu nehraje významnou roli. Jelena už toho pravého našla a je si vzájemnými city jistá, takže nehrozí, že by se začala poohlížet po nějaké náhradě a vznikl neblaze proslulý milostný trojúhelník.

Jelena je silná hrdinka, umí bojovat a kouzlit. Jak se učí ovládat své magické nadání, tak se u ní objevuje jedna výjimečná schopnost za druhou, nicméně zrovna v tomto případě mi to nijak zvlášť nevadilo. Je ale taky zbrklá, do všeho se žene po hlavě a má tendenci řešit problémy na vlastní pěst… Někdy to sice zafunguje, ale dost často tím způsobí víc škody než užitku.

Studie kouzel nemá jednoznačně danou zápletku, takže mi dělalo problém se začíst. Nicméně právě takhle nejistota ohledně toho, o čem druhý díl přesně bude, zase zabraňuje určité předvídatelnosti. Oproti Studii jedu se odehrává v jiné zemi, místo jedům se věnuje kouzlům a autorka tu představuje nové postavy. Nicméně časem se objeví i staří známí jako Valek, Jelenini kamarádi Janko a Ari nebo sám ixijský velitel Ambrose. Přiznám se, že až když se konečně objevili na scéně, tak mě čtení začalo neskutečně bavit a zbytek knížky jsem doslova zhltla.

Navzdory tomu, že má Studie kouzel přes čtyři sta stran, jsou v ní některé věci dost zkratkovité a nedotažené – například setkání s rodiči, závěrečná bitva i samotný konec, který působí divně useknutě.

Studie jedu se mi líbila víc, protože se v ní objevovalo neobvyklé a atraktivní téma jedů, víc romantiky a hlavně Valek :) Nicméně navzdory pár výtkám mě čtení Studie kouzel bavilo a užila jsem si ho, takže tuhle série můžu s klidem doporučit. A já se těším na třetí, závěrečný díl s názvem Studie ohně, který vyjde už v září 2021.

Hodnocení: 3,5/5


Studie kouzel Studie kouzel Maria V. Snyder

Poté co Jelena odhalila, že má magické schopnosti, musela uprchnout z Ixie, kde jsou kouzla zakázaná. V Sitii, dlouho ztracené domovině, má šanci znovu se setkat s rodinou, kterou nikdy nepoznala. Ale cizí země má vlastní tajemstv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář