Chybějící epilog

recenze

Pokřivená zrcadla (2021) 3 z 5 / bradovav
Pokřivená zrcadla

Obálka: 4*
Hlavní postavy: 2,5*
Děj: 3*

Knižní štafeta od @ann.ctenarskyklub

Kniha, která mě oslovila svou obálkou. Mám ráda minimalistické obálky, které šetří barvou. Kombinace bílé, červené a černé se mi moc líbí. V průběhu čtení jsem několikrát knihu zavřela a přemýšlela, který obličej z obálky patří kterému hrdinovi či hrdince.

Příběh vypráví o Amber, které zemřela sestra. Amber má svůj sen, který si chce splnit a obětuje tomu vše. Do jejího života vstoupí poprvé láska a stane se členem party oblíbených.

Hlavním poselstvím knihy je, jaký dopad může mít šikana na její oběť. Šikana je zde prezentována bez zlehčování v čele své ohavnosti. Člověka nutí se zamyslet, jak by se jen mohla tahle zlá vlastnost v dospívajících vymýtit. Sama jsem si šikanou jako dospívající prošla - u mě se jednalo o zesměšňování za to, že jsem měla výborné známky. Jeden čas jsem podkopávala sama sebe a schválně kazila testy, abych byla jen průměrná se svými výsledky. Naštěstí jsem díky mámě včas pochopila, že být chytrá není ostuda a že jde pouze o závist.

Každý mladý člověk by měl mít oporu a možnost postavit se šikaně čelem - ne každý je ovšem tak silný, aby to zvládl a o tom právě tato kniha je.

Téma je zde zpracováno uvěřitelným způsobem, děj je zajímavý a místy napínavý. Od začátku mě zajímalo, jak vše dopadne. Líbí se mi prolínání současného děje s pohledem do minulosti, které aktuální dění vysvětluje. V závěru knihy, po odhalení viníka se mi líbí, jak autorka vysvětlí všechny body příběhu, nedá prostor spekulovat o nedomyšlenosti některého bodu. Vše krásně západne.

Na knize mi byli protivné hlavní postavy. Zejména Amber mi vytáčela svou naivitou a místy hloupostí. Na každé postavě mi něco vadilo a to se mi často nestává. Nenašla sem si žádnou oblíbenou postavu.

Co mě ovšem opravdu naštvalo je chybějící epilog, který by sdělil čtenářům, jak dopadly jednotlivé osudy hlavních postav a jak se celý příběh zakončil. Kvůli tomuto konci uvítám hodnocení, protože mi ten konec vážně chybí.

Celkové hodnocení: 3,5* z 5*


Pokřivená zrcadla Pokřivená zrcadla Diana Urban

„Vítáme Vás na večeři a znovu blahopřejeme, že jste byli vybráni. Nyní si musíte vybrat Vy.“ Co mají nejoblíbenější holka, nejzdatnější sportovec, premiant ročníku, hulič, osamělý vlk a osoba hudbou postižená společného? Všem se ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář