Pokřivená zrcadla

Pokřivená zrcadla https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475074/bmid_pokrivena-zrcadla-EVq-475074.png 4 86 25

„Vítáme Vás na večeři a znovu blahopřejeme, že jste byli vybráni. Nyní si musíte vybrat Vy.“ Co mají nejoblíbenější holka, nejzdatnější sportovec, premiant ročníku, hulič, osamělý vlk a osoba hudbou postižená společného? Všem se dostalo pozvání na večeři u příležitosti udílení stipendií, na které ale zjistí, že se jedná o past, protože je někdo zamkl do jedné místnosti s bombou, injekcí s jedem a vzkazem, ve kterém se píše, že mají hodinu na to mezi sebou vybrat někoho, koho zabijí…nebo zemřou všichni. Amber Prescottová je odhodlaná sebe i svoje spolužáky dostat ven živé, ale možná to tak jednoduché nebude. Nikdo totiž neví, co je spojuje nebo kdo by je chtěl vidět mrtvé. Jak procházejí událostmi uplynulého roku, které by nakonec mohly někoho dovést k rozhodnutí, že je všechny uvězní, je čím dál jasnější, že každý něco skrývá. Jak bomba tiká, zmatek se proměňuje ve strach a strach se přetaví v paniku, protože nejdůležitější otázka zůstává nezodpovězená: koho vyberou, aby zemřel?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

All Your Twisted Secrets , 2020


více info...

Přidat komentář

Gabriela_K
15.02.2024 2 z 5

Kniha mě ze začátku chytla, pak (už nevím ani kdy) jsem se začala nudit a přála jsem si, aby příběh postupoval rychleji, tudíž by kniha mohla být klidně kratší.
Žádnou z postav jsem si ani trochu neoblíbila. Nejhorší určitě byla Saša, ale Amber (kniha je psaná z jejího pohledu) mi taky dost vadila.
Co se týče konce. Pořád nevím co si o něm mám vlastně myslet. Zklamal mě a vyvolal ve mně vlnu vzteku, která se mě držela po zbytek dne. Druhý den (trochu s odstupem času) jsem to vnímala o něco lépe, nicméně i tak jsem si přála a představovala jiný závěr. Neodhalila jsem kdo za tím stál, nicméně ano dalo se to odhadnout.
Bohužel pro mě byla kniha dost velké zklamání.

Ronnie68
29.12.2023 4 z 5

Příběh byl skvělý a napínavý... plus doplněn o retrospektivní vyprávění, jak se dané postavy chovaly i rok před touto události... a konec být síla... plus jeho vysvětlení...


MollyCornelia
11.06.2023 4 z 5

4*/5*
Tohle bylo něco. Četlo se to výborně, postavy byly dobře charakterizované, zápletka mě chytla. Měnící se dějové linky mi vůbec nevadily.
Každá kapitola byla nosná pro příběh, stále se něco dělo. Zvrat překvapil a konec nese důležité morální poučení: lidi nemůžeš změnit jediné pokud se chtějí změnit sami.
Přirovnání k Karen M. McManus není od věci.
Doporučuji teenagerům cca od 13 let.

Iva095
05.03.2023 3 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že knížku ani nedočtu, ale na konec to nebylo tak špatné. Jen si nejsem jistá jestli by měla být hodnocena jako thriller. Ta část kde řeší jestli vážně někoho musí zabít nebo jestli je to jen nějaký blbí vtip ta mě i docela bavila, ale ta část z minulosti mě úplně nenadchla, ale chápu, že to společně dávalo větší smysl. Bylo tam šest hlavních postav, ale celá knížka je psaná jen z pohledu jedné z nich což mi přišlo jako škoda. Knížka mi anotací trošku připomínala knížku Jeden z nás lže, ale obsahově už byla úplně jiná, ale rozhodně ne lepší. I ten konec byl celkem předvídatelný. Takže za mě nic moc.

megamysl1901
07.02.2023 4 z 5

Kniha byla napínavá, bylo tam několik zvratů a byla velice čtivá. I přesto dávám čtyři hvězdy, jelikož konec, nechci říct, že nepřekvapil ale nebylo to takové to šokující odhalení, jak to vše doopravdy bylo. Ale i tak knihu doporučuji. 4*

sall02
11.01.2023 4 z 5

Knížka mě zaujala svou anotací i recenzemi ostatních čtenářů. Námět i nápad opravdu byl originální, i když je náročné udržet napětí v 380 stránkách. Kniha mísí vážná témata, která by se hodila spíše do heavy contemporary, tudíž se nedržíme po celou dobu ve vodách thrilleru, ale spíš psychothrilleru. Postavy byly uvěřitelné, i když se mi někdy zdály na svůj věk až moc zkažené.

Dvě dějové linky, které se souběžně střídají a na závěr se setkají společně s odhalením, dávaly dokonalý smysl a přestože zprvu bylo náročné se do minulé linky začíst, později mě bavila stejně jako ta současná, kde sledujeme rostoucí napětí a paniku z možnosti výbuchu bomby.

Atmosféra knížky mi hodně připomínala seriál Pretty Little Liars, který mě moc bavil, a proto i atmosféra knížky mi sedla. Co ale bylo trochu slabší? - Rozsah. Jak jsem zmínila, 380 stránek je dost na to, aby se udržela aktivní pozornost čtenáře a hlavně napětí, kvůli kterému thrillery čteme.

Celkově na mě ale kniha udělala dobrý dojem a jsem přesvědčená, že thrillery budu letos vyhledávat víc.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Pokřivená zrcadla mohla být luxusní, námět totiž nabízel opravdu jedinečnou zápletku, která mohla vyústit v naprosto fantastický young adult thriller. To se ale nestalo…
V příběhu se nám střídají dvě linky - jedna z minulosti, ve které poznáváte postavy a vztahy mezi nimi a druhá ze současnosti, která je od začátku značně napínavější️
Linka z minulosti byla plná klišé postav a linka ze současnosti se brzy začala točit v kruhu… Největším zklamáním však byl konec, který skončil podle mě nejjednodušší možnou cestou a vůbec nevyužil potenciál knihy.
Čtivost ale příběhu upřít nemohu, nechtěla jsem přestat číst (možná i proto, že jsem stále věřila v šokující konec).

TeriLin1111
08.11.2022 4 z 5

Ale jooo, bylo to fajn. Jednu dobu jsem měla období, kdy jsem docela hodně sjížděla teen thrillery (ať už v knižní nebo televizní podobě) takže tohle mě zas tak do kolen nedostalo. Ve svém žánru jedna z lepších knih, ale nebyl tam pro mě žádný šok a celkově by to mohlo být kratší.

dufkys
13.10.2022 3 z 5

fajn čtení, ale asi z nej nejsem tak nadšena, jako zbytek hodnotících.

greenie05
20.07.2022 5 z 5

Tak tohle bylo teda něco. Prvních asi 100 stran mě moc nebavilo, nutila jsem se do toho. Navíc mě celkem štvalo to prolínání s minulostí. Ale to se hodně rychle změnilo. Kniha mě zničehonic zcela pohltila a to vyprávění z minulosti mě bavilo chvílemi i víc než současnost. Na konci ani nechyběl zvrat, který tam ale nebyl vhozen jen tak pro šokování čtenářů, jelikož dával smysl. Ale úplně nejvíc musím ocenit poznámku od autorky na konci knihy. S těmito problémy se potýkám, takže mě to tak trochu dostalo. Takže kniha mě velmi pozitivně překvapila.

kathaerina
19.07.2022 5 z 5

Anotace mě zaujala opravdu brutálně, takže jsem se nemohla dočkat, až se do čtení vrhnu. Začalo to napínavě a i by to tak pokračovalo, nebýt těch vsuvek z minulosti. Musím však říct, že knížka se opravdu dobře četla a od strany 200 jsem se nemohla odtrhnout. Dokonce i ta minulost mi teď přišla zajímavá! A konec mě ohromil, protože jsem fakt nečekala, kdo za tím vším stál. Za mě super ya thriller.

Petra00
07.07.2022 3 z 5

Knížka se četla dobře, super bylo střídání minulosti a současnosti, dodalo to na čtivosti. Četlo se to vážně rychle. Bylo to takové jednodušší a oddechové čtení, nic závratného ale celkem mě to i bavilo. Po nějaké době mi přišlo, že už se ty kapitoly ze současnosti trochu točí v kruhu a říkala jsem si, že už by se mohlo začít něco dít.
Konec byl pak za mně z celé knížky nejhorší. I když se jedná o YA thriller, kde už nejsem úplně cílovka, relativně mě bavil, ale ten konec to teda zabil... Skončilo to hrozně rychle, nijak mě to nešokovalo... Hvězdy dávám zejména za čtivost a témata jako šikana a úmrtí v rodině, které do knížky přinesly něco navíc. Pro mladší čtenáře to bude ale určitě moc fajn knížka.

groula
01.06.2022 4 z 5

No. Začátek super hustej. Pak taková divná fáze tynejdrovskyho kecáni, ale ten závěr pecka.
Nicméně se mi líbilo to třídění kapitol, situace z aktuální a pak minulost...
To bylo fajn

knihomolkaMist
29.05.2022 4 z 5

Uuuuh. Tak tohle jsem nečekala! Vlastně jsem do knihy šla s tím, že to možná bude tak trochu podprůměrná hodně na psychiku zaměřená vyvražďovačka... ale to co jsem dostala se mi vlastně líbilo ještě víc. Pořád mi nad tím zůstává rozum stát a říkám si „proč sakra?“, ale líbilo se mi to :D
Jo... ty kapitoly z minulosti mě ze začátku úplně nebraly, protože jsem prostě chtěla sledovat tu vypjatou situaci, ale ty nakonec nabyly na důležitosti.
Postavy jsem si oblíbila a pár jsem jich fakt neměla ráda (ehm ehm Sašo ehm ehm).
Za mě skvěle zpracovaný příběh se zajímavým koncem (kterému se mi prostě nechtělo věřit :D), který rozhodně stojí za. to si přečíst.

Sibel
22.05.2022 2 z 5

Krásná obálka a přirovnání k YA variaci na Deset malých černoušků fakt láká. Knížku jsem četla v rámci knižní štafety. Kdyby to tak nebylo, asi jí ani nedočtu. Úplně mi chybělo napětí, kniha nevyvolává hlubší emoce. Možná je to tím, že osobně zjišťuju, že mi YA nesedí. Prostředí SŠ a mladých náctiletých, mi už asi nebude tolik blízké, co dřív. Příběh je promyšlený, ale jednoduchý. Psaný dobře, čte se velmi rychle. Charakteristika jednotlivých postav je jasná. Každá je individuální a jiná, ale jednoduchá.
Tématika šikany je pro mládež velmi aktuální. Mě sice kniha nezaujala, ale rozhodně věřím, že náctiletým (pro které je samozřejmě YA prvotně určený) v mysli určitě utkví a společně s poznámkou autorky, která má s tímto očividně dle dodatečných poděkování zkušenosti, může i podpořit mladé čtenáře, kteří si šikanou prochází, ať už přímo nebo nepřímo.

tyrkysoveknihy
05.03.2022 3 z 5

3,5 ⭐

klíčová slova: Ya thriller. heavy contempo prvky. šest postav. jeden úhel pohledu. tajemství. konfrontace. popkulturní odkazy, filmová hudba, dvě časové linie

trigger warnings: šikana, vydírání, sebevražda, deprese, drogy, domácí násilí, tlak rodičů na úspěch, tématika zbraní a střílení ve školách

S knihami, kde je parta lidí pozvaná na nějaké (ideálně) odlehlé místo se tak trochu roztrhl pytel. Minulý rok jsem na toto téma četla Hodný holky umírají první - recenze zde.

Příběhy jsou to v něčem podobné a v mnohém úplně, ale úplně jiné. Zatímco kniha Hodný holky umírají první mi přišla díky paranormálním prvkům spíše trochu jako horror, Pokřivená zrcadla mi dala přesně to, co jsem kdysi čekala, tedy drama s partou teenagerů zavřených na místě bez možnosti komunikace se světem. Jednoduše YA thriller s heavy contemporary prvky.

Zatímco Hodné holky umírají pomalu mají 10 postav ve kterých jsem se ztrácela, tady jsem našich 6 hrdinů neměla nejmenší problém od sebe rozlišit. Raz dva jsem si pamatovala, kdo je kdo, což oceňuji. Představení postav se tedy povedlo, stejně tak vykreslení jejich povah v průběhu. Sympaťáci to ale úplně nejsou, bohužel. Plus jsou to postavy celkem stereotypní. Díky tomuto na mě konec neměl žádný emoční efekt. Nepřekvapil. Nešokoval. Nezasáhl. Nerozbrečel. Nic. Nothing. Nada.

Mimochodem, příběh má jednu vypravěčku a je napsán v první osobě. Dále je třeba zmínit, že se střídají kapitoly odehrávající se v současnosti s dějem v minulosti. Tedy během měsíců předcházejících akci v knize, čímž se postupně skládá obrázek o vztazích všech zúčastněných postav. Autorka se nevyhýbá ani řade vážných témat, která jsou uvedena nahoře u TW.

Jak se tak říká... na zadek si z této knihy nesednu, ale nedá se jí upřít neskutečná čtivost. Ač jsem měla svá podezření a jeho konec (i přes prvotní obavy, aby to neskočilo jinak... totálně klišovitě) rozklíčovala, příběh mě nutil urychleně otáčet stránky. Za to má u mě plus. Jen to tak trochu pohřbil ten neoslňující a předvídatelný závěr, u kterého si nejsem jistá, jestli vlastně vůbec dává smysl. Na to bych si musela knihu přečíst znovu a hledat důležitá vodítka, což se mi zas ale nechce. Stačí mi, že si to můj mozek někde na pozadí poskládal sám.

Pokud se vám tedy líbí knihy či seriály, kde je parta různorodých teenagerů s někdy pěkně temnými tajemstvími (Hodné holky umírají první, 13 Reasons Why/Třináckrát proto, Jeden z nás lže), zkuste dát této šanci. Snad se vám bude líbit.

PS: Super bylo, že hlavní hrdinka miluje hudbu z filmů. Objevuje se tam... sem tam nějaká ta popkultura. Podle mě nenásilně vložená.


Za výtisk knihy k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.

lena.o.knihach
03.03.2022 2 z 5

Šest středoškoláků se ocitne v zamčené místnosti s tikající bombou, injekcí s jedem a vzkazem, ve které se píše, že musí do hodiny vybrat a zabít jednoho člověka.

Spíš než variace na Deset malých černoušků bych řekla, že to byla parodie na detektivku od Agathy Christie.

Až od poloviny si mě TROCHU získaly dvě postavy, jinak ostatní stály za starou bačkoru - byly arogantní, namyšlené, sobecké, tvářily se jak mistři světa, ani kolo bych si o ně neopřela.

Nebyla jsem napjatá, jak to dopadne, bylo mi to jedno. A konec mě stejně nepřekvapil. Ale! Knihu jsem měla přečtenou neskutečně rychle, čtivé to bylo, to uznávám. Kdyby i ten děj stál za to, bylo by to mnohem lepší, ale bohužel. A ještě stojí za zmínku jedna věc - hlavní hrdinka miluje hudbu z filmů.

Dyna08
11.02.2022 5 z 5

Příběh byl napínavý, nepředvídatelný děj a pachatel

Verii_chan
23.01.2022 4 z 5

Anotace knihy mě na první pohled zaujala, mám strašně ráda únikovky a podobné typy knih/filmů. Ale na můj vkus se děj vlekl poměrně pomalu.
Kniha neustále přeskakovala mezi dvěma dějovými linkami - minulostí a přítomností. Chvílemi bylo otravné, když se v přítomnosti dělo něco zajímavého a děj se opět přepnul do minulosti, kde se stále řešila jedna a ta samá věc.
Ve výsledku se ale dějové linky propletly pěkně do sebe a konec byl úžasný! Celé mé čekání se nakonec vyplatilo a konec mě zvládl poměrně překvapit.
Ještě abych se vyjádřila k postavám - jsou takové že nenadchnou a ani neurazí. Sašu jsem neměla ráda a ostatní byli v pohodě (ale jména se mi už pomalu vytrácí :D ).

Tereza137
20.01.2022 4 z 5

Tak já jsem z tohohle díla opravdu nadšená a moc se mi to líbilo. Tyhle YA knížky můžu a dostala jsem to, co jsem od knihy čekala. Trochu romantiky, napětí, zvratů a citlivých témat, o kterých se pořád v dnešní době moc nemluví, i když by se mělo.

Hlavní hrdinka je sympatická a vžila jsem se do ní hned od první chvíle. Občas udělala hloupé chyby a rozhodnutí, ale to, co nakonec dokázala, tak jsem jen zírala s otevřenou pusou.

Konec byl opravdu nepředvídatelný a byla jsem mile překvapena, jak toto celé skončilo. Za co ubírám * je to, že některé pasáže knížky byly trošku nudné, zdlouhavé, ale za ten konec to opravdu stojí si přečíst.

Autorovy další knížky

Diana Urban
americká
2021  73%Pokřivená zrcadla
2023  70%Hra o život

Kniha Pokřivená zrcadla je v

Právě čtených2x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce100x
Chystám se číst90x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x