Brána je otevřená

recenze

Dědictví (2020) 4 z 5 / Kikina182
Dědictví

Jess to neměla v životě nikdy jednoduché. Celý svůj život se spolu se svou matkou alkoholičkou stěhovala z místa na místo. Ačkoliv to nebyl dokonalý život, svou matku nade vše milovala. Její smrt a především to, že nebyla objasněna, ji naprosto zdrtí. To jí však nezabrání v tom, aby nastoupila na univerzitu. Obzvlášť, když jí podporuje její teta, s kterou až do matčiny smrti nebyla v kontaktu.

Až na noční můry, které Jess pronásledují od smrti její matky, si ve škole zvyká. Dokonce si tam našla i pár kamarádů. Má to ale jeden háček, jen někteří z nich jsou živí. Nejdřív si Jess myslí, že šlo o omyl nebo se zbláznila, ale hodně brzy se ukáže, ze skutečně vídá mrtvé lidi. A jediný, kdo jí s tím může pomoct je její profesor parapsychologie Pierce. Jenže Jessiny schopnosti jsou mnohem jedinečnější, než by mohl kdokoli z nich tušit.

Dědictví je napsáno v první osobě z pohledu hlavní hrdinky Jess a styl psaní je neskutečně čtivý. Příběh se celou dobu četl hladce. Nikde v textu se neobjevovaly nudné, nadbytečné nebo zamotané části. Do knihy jsem se tedy bez problému začetla hned na začátku a nechala se jí absolutně pohltit.

Za začátku jsem byla z příběhu opravdu nadšená. Sice to nevypadalo na extra originální námět, ale zároveň byla kniha opravdu zajímavě podána. Jediné co my trochu vadilo, byly občasné časové skoky. Četla jsem jeden odstavec a v další už jsem byla o několik hodin nebo i dní dál aniž by bylo jasné, jak se to vlastně stalo. Naštěstí se to nestávalo moc často, ale i tak to bilo do očí a příběh to lehce kazilo.

Ke konci se pak příběh začínal docela zamotávat a komplikovat. Všechno najednou získalo úplně jiný rozměr a bylo to i zajímavější, než to vypadalo na začátku. Popravdě jsem z tohoto vývoje nebyla úplně nadšená, ale spíše proto, že se to všechno stalo z ničeho nic. První dvě třetiny knihy byly takové poklidné a pak se všechno mávnutím ruky převrátilo vzhůru nohama.

Ono by to ale ani tolik nevadilo, kdyby dala E. E. Holmes věcem volný příběh. Ale v momentě, kdy se odhalila tajemství o Jess, její rodině a minulosti se všechno začalo dít neuvěřitelně rychle. Jedna akce následovala druhou a všechno se stalo najednou jako blesk z čistého nebe. Některá rozhodnutí nepůsobila logicky, jiné scény byly nedotažené a celkově byla zhruba poslední třetina knihy až příliš rychlá a tím i méně kvalitní než zbytek knihy.

Nemůžu říct, že by autorka popsala postavy nějak do hloubky, ale i když je popsala spíše povrchově, tak to v tomto případě ničemu neuškodilo. Autorce se i tak povedlo skvěle popsat charaktery jednotlivých postav a i když byly skoupé, tak se jí od sebe povedlo perfektně odlišit všechny postavy pomocí jedinečných charakterních rysů. Ať už se jednalo o hlavní či vedlejší postavy, jakmile se v knize jednou mihly, už na ně nešlo zapomenout.

První díl se mi z velké části líbil. Je mi hodně líto uspěchaného konce, ale jinak se jedná o skvělou young adult s nečekaně originálním námětem. Určitě jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, a i když mi připadá v celku uzavřená, tak jsem moc zvědavá na to, jak bude Jessin příběh pokračovat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment

Komentáře (0)

Přidat komentář