Bílá růže aneb 2.sv. trochu jinak

recenze

Zrada Bílé růže (2022) 4 z 5 / renulka16
Zrada Bílé růže

Zrada Bílé růže, jak už z názvu vypovídá je z období 2. sv, která se zabývá nenásilnou protinacistickou skupinou Bílá růže. Tato skupina skutečně existovala a v knize jsou zmínění i skuteční organizátoři.
Mezi hlavní členy Bílé růže patřili studenti medicíny Hans Scholl, Alexander Schmorell, Christoph Probst a Willi Graf, studentka Sophie Scholl a profesor Kurt Huber.

Jedná se tedy o knihu inspirovánou skutečností avšak i s fikcí. Pan autor vytvořil tři fiktivní postavy.

Kniha pro mě byla obohacením, protože jsem zrovna o tomto nevěděla, takže jsem po dočtení studovala.
Příběh se dobře četl a byl přínosem, ale musím říct, že některé věci mi přišli dost nereálné - např. Natálie naplnila dno kufru velkým množstvím svázáných dopisů a jela "na návštěvu". Při prohlídce nikomu nepřišlo zvláštní, že kufr, který obsahuje jen pár věcí, je těžký. Nebo když listovali seznamem a letáky Bílé růže vkládali do schránek náhodně vybraným jménům - to byl sakra risk.

Příběh je emotivní, dočkáme se zde i romantické linky. Děj není předvídatelný (krom toho, že válka skončí) a pořád jsem byla šokovaná, jakým směrem se stáčí.

Na konci knihy můžete nahlédnout i do letáku Bílé růže.

Takže pokud si chcete přečíst něco z druhé světové války, doporučuji sáhnout po této knize, protože zde není taková ta klasika.

Komentáře (0)

Přidat komentář