A žili Šťastně až navěky?

recenze

Šťastně až navěky? (2023) 4 z 5 / Suzanne
Šťastně až navěky?

Podle proroctví Arek ukončí krutovládu temného čaroděje v království Ere. To se také stane, jenže princezna, kterou měl osvobodit z věže, je mrtvá a Arek se tak trochu nedopatřením stane králem. A pokud si do svých osmnáctých narozenin nenajde spřízněnou duši, tak zemře…

Arek se se svojí družinou – mágem Mattem, rytířem Rionem, zlodějkou Lilou, bardkou Bethany a bojovnicí Sionnou – chopí vlády, ale jde jim to ztuha, protože jsou jen banda nemytých vesnických prosťáčků, kteří netuší, co mají dělat.

Navíc Arek má na hledání spřízněné duše (o což stojí asi stejně jako o vladaření, tedy vůbec) pouhé tři měsíce. Je beznadějně zamilovaný do svého nejlepšího kamaráda Matta, ale nedokáže najít tu správnou chvíli, aby mu řekl, co k němu cítí… zvlášť, když to vypadá, že o něj Matt nejeví zájem. Ale pokud Arek nechce umřít (a to nechce), tak musí s někým navázat pouto. A tak se rozhodne dvořit zbytku své družiny s tím, že třeba Mattovi dojde, že to on je pro Areka ten pravý. Jenže ani tohle nejde podle plánu.

F. T. Lukens přinesl∙a vtipný a čtivý příběh, který si utahuje z hrdinské fantasy, kdy různorodá skupinka vyděděnců zbaví království krutovlády temného čaroděje. Ve Šťastně až navěky? ale příběh začíná tam, kde epické fantasy končí a autor∙ka ukazuje, co by mohlo následovat po onom a žili šťastně až navěky. Tomu odpovídá i moderní a hovorový jazyk. Nechybí tu queer reprezentace – bisexuálové, homosexuálové, lesbičky i nebinární postava. V království Ere ale nikdo tyto pojmy nepoužívá, nejrůznější druhy sexuální orientace a vztahů jsou vnímané jako něco běžného a přirozeného, což je asi největší přesah této knihy.

Šťastně až navěky? je romantická komedie plná omylů ve fantasy hávu. Arek a Matt jsou sice inspirování králem Artušem a čarodějem Merlinem, ale autor∙ka s legendou o králi Artušovi dál nijak nepracuje. Lukens si utahuje ze stereotypizace postav v hrdinské fantasy, ale i jeho/jejím postavám chybí hloubka a jejich romantické vztahy přichází zničehonic. Nemá ale smysl kritizovat, že Šťastně až navěky? nemá pořádnou zápletku a o vymyšleném světě se nic nedozvíme, protože tak je to napsané schválně.

Šťastně až navěky? je vtipná roztomilost s queer reprezentací, která si střílí z klišé epické fantasy a ukazuje, co by mohlo následovat po onom velkém vítězství. Nic víc, nic míň. Ale spolehlivě prolomí čtecí krizi, zlepší náladu a občas vás donutí nahlas vyprsknout smíchy. A to někdy bohatě stačí.

3,5/5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Feel-good fantasy, ve které se mísí artušovské legendy s LGBTQ+ tematikou. Arek byl předurčen, aby zachránil království Ere před ďábelským vládcem. Co však přijde potom, až se mu to povede? O tom nikdy nepřemýšlel, ale teď ho ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář