7 klíčů – špionážní thriller

recenze

7 klíčů (2021) 4 z 5 / Kizuizi
7 klíčů

Internet. Něco, co je v našich životech naprosto běžné - všichni ho používáme, a v dnešní době je na něm závislé skoro vše. Úřady, banky, dopravní systémy; bez internetu by to všechno přestalo fungovat. A představme si, co by se stalo, kdyby nad tím vším měl vládu někdo, kdo by vše využíval jen ve svůj prospěch. Aby se to nestalo, je vytvořeno sedm klíčů, které jsou u sedmi lidí po celém světě. Ti zajišťují, že se k tvz. „kořenové zóně“ nedostane nikdo neoprávněný. Jenže se našel někdo, kdo ten přístup chce za každou cenu...

Tento výborně napsaný, čtivý a poutavý thriller, je dílem švédské autorky Asy Schwarzové, která je také konzultantkou a bezpečnostní inspektorkou. A z knihy je znát, že moc dobře rozumí tomu, o čem píše. Já jsem si 7 klíčů vybrala proto, že mě nalákala nejen anotace, ale hlavně téma, tedy internet. Každodenní součást našeho života, bez které se už dnes prostě neobejdeme.

Thriller 7 klíčů nás zavede nejen do prostředí IT specialistů či hackerů, ale také do jejich běžných životů, díky kterým se i ty největší špičky v těchto oborech stávají nějakým způsobem zranitelní. V příběhu je sice sedm ochránců, ale blíže jsou nám představeni hlavně dva z nich – Rebecka, která žije ve Stockholmu a Moggie, žijící v Londýně. Autorka nás nechá nahlédnout i do minulosti - například u Rebecky, která se počítačům začala věnovat už jako dítě, ale stejně tak i do minulosti jednoho chlapce, který se už ve čtrnácti proboural do zabezpečených sítí jedné banky.

Příběh obsahuje poměrně dost velké množství postav, ale větší pozornost je věnována jen těm důležitým. Velmi zajímavý je pohled na to, jak každá z postav přistupuje ke svému poslání. Co všechno je kdo schopen obětovat, jak moc zodpovědně svůj úkol bere. Kniha je rozdělená do kratších kapitol, z nich každá se sice odehrává někde jinde po světě, ale jsou tak dobře propojeny, že to vůbec nenarušuje kontinuitu příběhu. A rozhodně není potřeba se bát, že to bude nějaké nudné čtení o kódování. Nechybí napětí, akce, ani překvapivé rozuzlení. A jako bonus doporučuji přečíst si i autorčin doslov, který se věnuje právě kybernetické bezpečnosti.

Kniha určitě stojí za přečtení – dozvíte se trochu víc o tom, jak internet funguje. Mě osobně u některých pasáží doslova až mrazilo, co všechno je vlastně přes internet a kódování možné. A jen tak mimochodem - těch 7 klíčů opravdu existuje...

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář