Zulejka otvára oči přehled

Zulejka otvára oči https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374490/bmid_zulejka-otvara-oci-0t4-374490.jpg 4 573 573

Mladá tatárska spisovateľka Guzeľ Jachina sa vo svojom debute vracia do jedného z najťažších období Sovietskeho zväzu – do tridsiatych rokov minulého storočia, kedy boľševická moc kruto postihovala všetkých, ktorí sa nezmierili s jej diktatúrou. Román Zulejka otvára oči rozvíja príbeh ženy, ktorú drsne vytrhli z prirodzeného prostredia, nespravodlivo poslali do pracovného tábora na Sibíri, no ona si tam spontánne uchovala svoju prirodzenú ľudskosť. Román sa stal v Rusku literárnou udalosťou, autorka zaň dostala najvýznamnejšiu ruskú literárnu cenu Veľká kniha, a bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Зулейха открывает глаза , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zulejka otvára oči. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (168)

lapagerie
včera 5 z 5

Tohle se mi hodně líbilo. Zulejka nese svoje životní břemeno s odevzdaností, ale s pevnou vůli a skrytou silou. Jen tak asi měla šanci přežít třam, kde tolik lidí zahynulo. A ačkoliv má Zulejka těžký život, není knížka depresivní. Autorka se inspirovala příběhem vlastní babičky, a to příběhu dodává na uvěřitelnosti.

eliska2669
19.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Četlo se rychle, nic extra náročnýho, ale zároveň to má nějakou literární úroveň, žádná YA. Bavil mě dlouuuhý romantický buildup, který měl i hezké vyvrcholení. Konec se mi líbil, ačkoliv nebyl nijak dramatický. Problémy, které jsem s knihou měla: Zulejka je člověk, do kterého se nedokážu příliš vcítit. Žena, která se prostě smíří se svým osudem, ať už je to cokoliv, protože jí bylo od dětství vštěpováno, že tak to má být, a tak se chová správná žena. Na jednu stranu je to zajímavé. Nakolik ji ovlivnilo její prostředí, a nakolik taková doopravdy byla? Nicméně štvalo mě, že důsledek byl, že mě mnohem víc bavily pasáže z pohledu Ignatova, jehož motivace taky nebyly vždycky úplně jasné, ale aspoň byl tak rozporuplný, že to bylo zajímavé. Jejich vztah, ačkoliv mě víceméně bavil, tak zpětně mi přišel trochu jako variace toxického páru z knihy o upírech. Ona na něj myslí čistě kvůli jeho vzhledu. On na ní myslí kvůli jejím zeleným očím. ( A potom kvůli prsům, ale to už je vedlejší) Nikdy mezi nimi neproběhne žádná konverzace. Ona je cudná děva, která ho odmítá, ale on se nevzdává i desítku let. Ale zase to není v úplném centru dění, takže je to asi ok. Vedlejší postavy jsou všechny moc fajn.


Ranuncul
08.04.2024 4 z 5

Dobrá knížka, doporučuji přečíst.
Určitě si časem přečtu i další od této autorky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zulejka otvára oči v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených770x
ve Čtenářské výzvě161x
v Doporučených74x
v Knihotéce225x
v Chystám se číst522x
v Chci si koupit106x
v dalších seznamech11x