Živočichopis přehled

Živočichopis https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400810/bmid_zivocichopis-JUa-400810.jpg 4 22 22

Krátké prózy Miloše Macourka ve sbírce Živočichopis obnovují v čtenáři pocit novosti a zázračnosti světa. Jsou to vtipné, duchaplné a leckdy ostře pointované zvířecí bajky a anekdoty s kritickým jinotajným podtextem. Takové texty jako Bourec, Pštros, Kudlanka nábožná, Elektrický úhoř, Slon, Chameleon mluví docela zřetelně a velmi bystře o dnešním člověku a o dnešním světě. Okouzlují svou originální fantazií a poetickým humorem. Pod Macourkovým pohledem a slovem se proměnují nejvšednější, každodenní věci a jevy v malý poetický zázrak a v dobrodružství, které vychází ze skutečnosti a zase se k ní vrací. Ty křehké, jakoby nadechnuté a hravé prozy o zvířatech zaútočí leckde překvapivě na čtenářovu myšlenku a vždycky útočí na jeho cit a fantazii, na konvenčnost a otupělost vnímání, zbavují smysly a představivost slupky okoralosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Živočichopis. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

freejazz
01.01.2024 5 z 5

kniha, ktorú budem mať navždy spojenú s Ívermi, pretože cez ne som sa dostal k Macourkovi. také milé drobnosti a hračky.

EliskaD
16.08.2022 5 z 5

Touto knihou jsem se navrátila do dětství a do dramaťáku, kde jsme mnohé z těchto zvířecích povídek zpracovali do delšího pásma. Živočichopis je kniha pro děti a jako dítě jsem příběhy jednotlivých živočichů hltala a nasmála jsem se u nich. Zábavnost jednotlivých povídek však nemohu nyní dospěláckou optikou ocenit tak jako tomu před lety.


knihomoli
29.05.2021 4 z 5

Zvládnutí krátké povídky bývá celkem těžké, ale Macourek se ji zhostil celkem se ctí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Živočichopis v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit1x