Žhář přehled

Žhář https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51365/bmid_zhar-ieH-51365.png 4 159 159

Román z doby první republiky. Ve východočeském pohraničním městečku řádí v noci žhář. Vylepuje výhružné plakáty, jimi děsí pokojné obyvatele a vzápětí své hrozby splňuje. Je hledán četnictvem a vystrašenými občany a zatímco se všichni dohadují o jeho podobě a jménu a hlavně o pohnutkách jeho zločinů, uniká, jako by byl neviditelný.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žhář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

J.F.
08.04.2024 4 z 5

Čteno už dávno, snad si to pamatuju správně: příběh, v němž se něco zatajuje, aby se o někom uchoval dobrý obraz - a v důsledku toho se všechno kazí, až nastane téměř kafkovská nemožnost komunikace. Krásná čeština.

nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Docela propracovaný psychologický román. Občas se člověk i uchechtne nějakým reáliím. Zapadlé městečko, plné šedi, nudy a předválečných předsudků je načechráno rudým kohoutem. Nad ním letí největší oblak Odcizení.


druzickaster
02.09.2019 5 z 5

Do třetice pan Hostovský a dotřetice prima čtení. Krásná atmosféra malého města. Jeden vidí do talíře druhému. Šuškanda, hlavně aby nebyla o mě... Výborně popsaná psychologie rodiny hostinského Simona. Napětí, nevyjasněné vztahy rodičů a dětí a nakonec do toho všeho požáry. Deketivní zápletka je spíše okrajová a přesto je čtenář překvapen rozuzlením a nakonec může spíš tušit, než vědět.
Knihu můžu jen doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1936 - Státní cena za literaturu


Kniha Žhář v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených301x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených10x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x