Země zaslíbená přehled

Země zaslíbená https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459950/bmid_zeme-zaslibena-tZ7-459950.jpg 4 52 52

Strhující, hluboce osobní svědectví o vytváření dějin od prezidenta, jenž v nás probudil víru v moc demokracie. V napínavém, dlouho očekávaném prvním dílu prezidentských pamětí Barack Obama vypráví příběh své nepravděpodobné cesty od mladíka hledajícího vlastní identitu až na pozici vůdce svobodného světa. Se strhujícími osobními podrobnostmi popisuje své politické vzdělávání a přelomové okamžiky prvního funkčního období v prezidentském úřadu, jehož získáním vešel do historie – doby plné dramatických změn a převratných událostí. Prezident Obama provází čtenáře od svých nejranějších politických ambicí přes zlomové vítězství v prezidentských primárkách v Iowě, jež prokázalo sílu aktivismu prostých lidí, až po historickou noc 4. listopadu 2008, kdy byl zvolen 44. prezidentem Spojených států amerických a stal se prvním Afroameričanem zastávajícím nejvyšší pozici ve státě. Ve vzpomínkách na své působení v prezidentském úřadu nabízí Barack Obama jedinečné zamyšlení nad úžasným dosahem, ale zároveň i limity prezidentské moci, ale také pozoruhodný náhled na fungování americké stranické politiky a mezinárodní diplomacie. Nechává čtenáře nahlédnout do Oválné pracovny i Krizového centra Bílého domu a bere je s sebou na cesty do Moskvy, Káhiry, Pekingu a dalších destinací. Mohou sledovat jeho úvahy při sestavování vlády, v boji se světovou finanční krizí, při hodnocení Vladimira Putina, překonávání zdánlivě nepřekonatelných překážek na cestě k prosazení zákona o dostupné zdravotní péči, sporech s generály o americkou strategii v Afghánistánu, práci na reformě pravidel pro Wall Street, reakci na zničující havárii ropné plošiny Deepwater Horizon nebo autorizaci operace Neptunovo kopí, jež vedla k smrti Usámy bin Ládina. Země zaslíbená je kniha výsostně intimní a niterná – je to příběh muže, jenž se úspěšně pokusil o nemožné, příběh o zkoušce víry komunitního koordinátora na světové scéně. Prezident Obama upřímně líčí, jak se vyrovnával s tím, že se jako první Afroameričan ucházel o prezidentský úřad, nesl na sobě očekávání celé generace povzbuzené poselstvím „naděje a změny“, ale současně zápolil s morálními dilematy rozhodování na nejvyšší úrovni. Otevřeně píše o silách, jimž musel vzdorovat doma i v zahraničí, i o tom, jak život v Bílém domě poznamenal jeho manželku a dcery, nebojí se ukázat vlastní pochybnosti či zklamání. Přesto si zachovává neochvějné přesvědčení, že v tom ohromném, nekonečném experimentu, jímž jsou USA, je pokrok vždy možný. Tato skvěle napsaná, závažná kniha zachycuje Obamovo přesvědčení, že demokracie není darem z nebes, ale musíme ji, založenou na empatii a společném porozumění, budovat den za dnem společně.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Promised Land , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země zaslíbená. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Balenka
13.05.2024 3 z 5

Po prečítaní knihy od Michelle Obama som mala veľké očakávania. Bohužiaľ, ako sám Barack Obama v knihe v úvode píše, často má/mal problém počas svojej politickej kariéry s príliš dlhými prejavmi, čím svojich poslucháčov nudil. V knihe sa podľa mňa udialo to isté. Situácie sú vykreslené príliš do detailov a obyčajný človek, ktorý americkú politiku nesleduje do detailov sa pri čítaní tejto knihy jednoducho nudí. Kniha ma takmer 700 strán a jedná sa iba o prvú časť.
Veľa pasáží bolo zaujímavých, ale podľa mňa nebolo potrebné spomínať to množstvo osôb, s ktorými Barack spolupracoval a písať tak veľmi obsažne. Myslím, že by sa potom vedel priblížiť viacerým čitateľom.

freejazz
27.10.2023 5 z 5

bola by to dobrá učebnica zmysluplnej politickej práce, vyjednávania, kompromisov a dosahovania úspechov. lenže - kto by ju u nás čítal, keď tu sa razí politika buchnutia päsťou do stola, oblbnutia hlupače a najmä grandiózneho rabovania a likvidácie politických oponentov.
neviem si predstaviť, ako by sympaťák Obama, ktorý nikdy nestrácal nádej a vždy hľadal cestu, dokázal prežiť tu.
takže na jednej strane je to pekná politická rozprávka, na strane druhej číra utópia. nie je možné používať demokratické nástroje v zemi, ktorá ešte nedorástla a je úplne zbytočné prejavovať úctu politickému nepriateľovi.
takže po prečítaní tohto diela sa stanem svedkom demontáže krajiny a asi sa začnem baliť.


Ivan F
30.09.2023 4 z 5

Pán Obama je skrátka sympoš. Na tom nemení nič fakt, že postupne pri čítaní knihy vo mne rástol dojem, že čítam príbeh narcisa - nie takého, čo sa obzerá v zrkadle, ale takého, čo vie v politike všetko najlepšie, jednoducho nemá konkurenciu. Okrem toho je niekedy v texte rozvláčny a naopak, čo by si zaslúžilo viac rozviť, je tu v nevyhnutne možnej miere. Tým narážam na časť, kedy sa zo zapáleného mladíka stal politik. Hoci je tu Barack pomerne popisný, veľa vecí je odbytých pár vetami. Zato časť jeho prvého prezidentského mandátu je popísaná (z hľadiska dôležitosti tak, ako to vidí autor) pomerne presne, ale počas štyroch rokov sa toho udialo omnoho viac a v knihe to vôbec nie je, hoci má sedemsto strán. Niekedy v budúcnosti sa dočkáme aj pokračovania, tak hádam tam niečo ešte doplní. Inak je potrebné siahnuť po knihách jeho manželky, ktoré dopĺňajú to nenapísané pánom Obamom. Dohromady je to pomerne komplexný obraz jedného prezidentského mandátu a toho, čo mu predchádzalo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Knižní novinky (47. týden)

21.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - Goodreads Choice Awards (Best Memoir & Autobiography)


Kniha Země zaslíbená v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst142x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

prezidenti USA autobiografie

Autorovy další knížky

Barack Obama
americká, 1961
2021  88%Země zaslíbená
2009  74%Cesta za sny mého otce
2010  63%Odvaha doufat