Zákeřná Ebola přehled

Zákeřná Ebola https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401993/bmid_zakerna-ebola-IrZ-401993.jpg 4 301 301

Devět z deseti obětí infikovaných virem ebola zemře tak rychle a za tak otřesných okolností, že to děsí i experty na smrtelné choroby. Objevil se v roce 1976 v Zairu (dnešní Demokratická republika Kongo), v devadesátých letech se rozšířil do několika dalších afrických zemí. A jeho hrozba je zpět… Zákeřná ebola je první knihou, která se dotkla celé šíře problematiky vzácných smrtících virů. Popisuje události od zachycení výskytu eboly – zavede čtenáře do odlehlé jeskyně v džungli plné uhynulých zvířat, do letounu s živou virologickou bombou na palubě, do přísně utajených laboratoří, kde vojenští mikrobiologové riskují životy při studiu zabijáckých organizmů. Zákeřná ebola není román s vymyšlenou zápletkou: zdravotnici bojující o záchranu lidských životů v epidemií zasažených oblastech jsou skuteční – příběh zachycující jejich obětavé úsilí o odvrácení celosvětové katastrofy se však čte jako thriller, a to žel i po dvaceti letech, kdy virus udeřil znovu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Hot Zone , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zákeřná Ebola. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (80)

Maraiser
12.04.2024 3 z 5

3 až 4 hvězdy. Nakonec ale tři. Zajímavé téma, popis působení viru Ebola na lidské tělo fakt ekelhaft, ale jakoby to celé bylo takové překombinované, divně přeskládané.

archivářka115
10.03.2024 4 z 5

Začátek byl úžasný. Při pravdivém popisu projevů Eboly se mi dělalo špatně od žaludku. Zklamal mě konec, který zbytečně dlouze popisoval soukromý život pracovníků, kteří měli na starost zničení Eboly. Myslím, že to spisovatel mohl vynechat.


Rihatama
05.02.2024 5 z 5

"Ebola je vůbec nejnebezpečnějším organismem mezi viry. Zabíjí lidi s neúprosnou účinností a ničivým rozsahem důsledků. Jak se Ebola šíří uvnitř lidského těla, začíná se hroutit celý imunitní systém. Ebola zvládne za deset dní to, k čemu AIDS potřebuje deset let."

Přírodovědec Richard Preston sepsal působivou výpověď k vysoce nakažlivému viru Ebola (Ebola Zaire, Súdán nebo Ebola Reston), která je děsivá dnes, natož v roce 1994, v době téměř informačního vakua ve srovnání s dneškem. Je zřejmé, že Preston ví, o čem mluví. Jeho barvité, dramatické popisy degradace opičí nebo lidské tkáně napadané filovirem snese srovnání s nejbrutálnějšími thrillery. Jenže tady je řeč o literatuře faktu, tentokrát ale napsané jako populárně naučný text, quasi fact-fiction, vzhledem k tomu, jak osobitě jsou popsány příběhy jednotlivých postav, ať již lékařů, chovatelů nebo vojenských expertů. Co začne v domorodých chatrčích Africké džungle, se záhy přenese do rozvinutých civilizací za oceánem. Ebola, stejně jako jiné filoviry a viry, totiž umí úžasně cestovat, nejdříve po silnici (Kinshasa highway) a posléze letecky se svými nositeli. Chce to dle mého hodně, ale opravdu hodně osobní odvahy pracovat s infekčními materiály, zvířaty nebo lidmi. Kupodivu ne každý vir se ve svém nositeli usadí, ne každý zabije. Ale spoléhejte na to. Matka příroda projevila potměšilý smysl pro humor při stvoření člověka a jeho povahy, který až velmi často a rád hraje ruletu. Tak proč si nezahrát ruletu s životy lidí? Nikdo nikdy proto neví, kdy mu padne červená.

"Jakmile se biologická aktivita buňky jednou zastaví, její činnost se již nikdy neobnoví. Kaskádovitý úpadek jednotlivých funkci vede k rozpadu její celistvosti. S viry je tomu ale jinak. Dokážou se "vypnout" a přestanou pracovat. Když se ale poté dostanou do kontaktu s jiným živoucím systémem, znovu se "zapnou" a začnou se množit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zákeřná Ebola v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených448x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených42x
v Knihotéce246x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech3x