Projekt Kraken přehled

Projekt Kraken
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327222/bmid_projekt-kraken-2ba-327222.jpg 4 99 99

Wyman Ford série

< 4. díl

Nejnáročnější operace v dějinách NASA se lidem vymkla z rukou Připravované vyslání vesmírné sondy do mrazivého prostředí Saturnova měsíce Titanu nemá v dějinách dobývání kosmu obdoby. Činnost složitého zařízení svěřili vědci Dorothy, samostatně uvažující umělé inteligenci, jejíž mentální kapacity mnohokrát překračují lidské. Umí se učit ze svých chyb, sama se zdokonaluje a vedle myšlení začíná i vnímat a cítit. Pozemní zkouška sondy končí fatálním nezdarem. Dorothy způsobila výbuch celého zařízení, ale sama unikla do celosvětové sítě, tedy prakticky do každého počítače. Zdárně se skrývá a jde z ní strach. Hraje si na kočku a myš nejen se svou stvořitelkou doktorkou Melissou Shepherdovou, ale i s federálními úřady a burzovním makléřem, jenž ji chce využít pro své obchody. V souboji s ní není zpočátku úspěšný ani jindy neselhávající agent CIA Wyman Ford, kterého jejím zneškodněním pověřil prezident Spojených států. Americký autor technothrillerů a hororů Douglas Preston se narodil roku 1956 v Cambridgi v Massachusetts. Absolvoval Pomona College v Claremontu v Kalifornii, kde studoval matematiku, biologii, chemii, fyziku, antropologii, geologii, astronomii a angličtinu. Osm let pracoval v Americkém přírodovědném muzeu v New Yorku jako autor a redaktor interních publikací a nakonec v roce 1985 napsal populárně-naučnou knihu o dinosaurech. O rok později se přestěhoval do Santa Fé a stal se spisovatelem na plný úvazek. Ze šesti jeho románů jich pět vyšlo česky: Mayský kodex, Rouhání, Kráter, Údolí tyrannosaura a Projekt Kraken. Kromě toho napsal další dvě desítky knih spolu s Lincolnem Childem. Preston přispívá pravidelně do časopisu New Yorker, píše také pro National Geographic, Natural History, Smithsonian, Harper a Travel & Leisure.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Kraken Project , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Projekt Kraken. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Bundis
11.10.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem a na konci slzičky. Doporučuji.

tomas3272
27.09.2023 4 z 5

Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale posledních několik desítek stran se mi vážně líbilo a dojalo. :)


drakamena
20.08.2023 2 z 5

Tak tahle kniha mě opravdu zklamala. Hlavně proto, že mi v ní nebyl nikdo sympatický. Ano, čtu sérii o Wymanu Fordovi na přeskáčku, podle toho, jak se mi knihy dostávají do ruky, což je možná důvod, proč na mě tento díl neudělal nijak zvláštní dojem, ale... No.

Melissa vytvoří umělou inteligenci, aniž by do ní zakomponovala možnosti ji natvrdo vypnout - protože to po ní prý nikdo nechtěl. To jako fakt? Géniovi nedojde, že by měl být schopný svůj výtvor na dálku vypnout? Jacob a celá jeho rodina. No. Frajeři z Wall Street. A pak sám Ford a jeho neustálé, "já pro tohohle prezidenta nehlasoval" - a přesto pro jeho vládu dál pracuje a dál si od ní nechává platit. Pokrytectví nejhrubšího zrna. Ech.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Projekt Kraken v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených143x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených7x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

umělá inteligence

Autorovy další knížky

Douglas Preston
americká, 1956
2007  86%Relikvie
2004  91%Zátiší s vránami
2003  91%Kabinet kuriozit
2007  88%Kniha mrtvých
2007  88%Relikviář