Sestup andělů přehled

Sestup andělů https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426861/bmid_sestup-andelu-fFx-426861.jpg 3 49 49

Život na planetě Caliban se po tisíce let nemění – rytířské řády ochraňují prostý lid před dravými šelmami číhajícími v hlubinách zdánlivě nekonečných hvozdů. Mladíci Zachariel a Nemiel, vedení příkladem mocného Liona El’Jonsona a jeho vizí o mírumilovném, sjednoceném světě, se chystají připojit k největšímu z rytířských řádů. Příchod Impéria s sebou ale nečekaně přinese zcela nové problémy a Lionovi i nový osud: stát se součástí Velkého tažen. Synové Calibanu se musejí rozhodnout, jestli ho budou následovat na jeho cestě za slávou mezi hvězdy. Šestá kniha z cyklu Horovo kacířství.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Descent of Angels , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sestup andělů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

thorir
03.05.2024 3 z 5

Další příběh z dob Horova kacířství, nebo vlastně tentokrát ne, tentokrát se čtenář podívá do vzdálenější minulosti, na planetu Caliban, vražedný svět plný lesů, smrtících bestií a roztroušených lidských osad bojujících o každodenní přežití. Svět před příchodem Impéria. Budoucí domovský svět legie Temných andělů, tedy to, co z něho zbylo. Je to však také svět starobylých rytířských řádů, určených ochránců lidstva, jejichž vzestup byl nevyhnutelným důsledkem izolace Calibanu během Věku svárů a dlouhé noci. Jeden takový řád rytířů – hrdinů je v centru příběhu. Vlastně je to řád největší, pojmenovaný prostě Řád.

Příběh sleduje cestu dvou mladíků, přátel, protagonistů – Zachariela a Nemiela, od vstupu do řádu, iniciaci, přes tvrdý výcvik, setkání s bestiemi, hodnost rytíře. Cesta Zachariela je vlastně archetypální cesta hrdiny. Neméně důležitý je pochopitelně též základ legendy primarchy Liona El Johnsona a jeho pobočníka Luthera.

První část, odehrávající si na Calibanu, je nepopiratelně zajímavá, četl jsem se zájmem. Osudy Zachariela a Nemiela a celková historie Temných andělů zaujme, tempo je uměřené. Závěr je naopak výrazně větší nářez, civilizace na planetě Sarosh, skrytá nákaza chaosem, paráda.

Celkově tentokrát spíš průměr a tomu odpovídá hodnocení, jakkoliv to má své výrazné momenty a sympatické postavy. Semínka legendárního sváru a rozkolu v řadách Temných andělů jsou zaseta, náznaky lze vystopovat v průběhu celého textu. Závěrečné rozhodnutí Liona by si sice zasloužilo obsáhlejší komentář, náhodné je pouze zdánlivě a k vysvětlení motivace se dojde v průběhu dalších instancí příběhu. Pochopitelně lze taktéž dohledat dostupných rozsáhlých databázích historie univerza Wh40k.

Laxativum
25.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Dostal jsem se do světa Warhammeru nedávno a tato kniha je jako náraz do zdi. Prvních 5 knih skvěle rozjede hlavní přiběh série Horovo kacířství a najednou se touto knihou vydáte na nevyžádaný "sidequest" někde do minulosti hodně před Horovu herezi k legii, která nebyla ani zmíněna v prvnich 5 knihách. První polovina kniha mi přišla něco jako zaklínačské povídky. Aspoň jsme se poprvé na krátký moment mohli setkat s Císařem. Příběh končí odložením hlavní postavy bokem zpátky na Caliban, bez významnějšího vysvětlení, a vytvořený vztah s hlavní postavou byl prakticky bezpředmětný. Po této knize mám chuť přeskočit všechny knihy a začít číst až Siege of Terra.


Alvari
16.03.2022 3 z 5

Takový pohled do minulosti, který měl ovšem s Horovou herezí pramálo společného. Nebylo to vyloženě špatné, ale ani nic co by nějak vyčnívalo. Pro mě zatím nejslabší z celé série.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. týden)

25.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sestup andělů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených63x
v Doporučených2x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit17x

Autorovy knížky

Mitchel Scanlon
britská, 1950
2020  66%Sestup andělů