Klub Lysek přehled

Klub Lysek https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227341/klub-lysek-227341.png 4 177 177

Vlaštovky a Amazonky série

< 5. díl >

Sourozenci Dick a Dorotka, kteří se čtenářům představili v Zamrzlé lodi kapitána Flinta, přijíždějí do povodí anglických řek Yare a Bure strávit velikonoční prázdniny. Poté co se v zimě seznámili s Vlaštovkami a Amazonkami se tady seznámí s dětmi z klubu Lysek - dvojčaty Levkou a Pravkou a několika dalšími. Sdružení má za cíl chránit hnízdící Lysky a další ptáky. A Ti také ochranu potřebují, zejména před bezohlednou posádkou motorového člunu Margoletta - Tomem Kestrelem, podezřelým z odvazování lodí a skupinou mladých hejsků, zvaných Hrubiáni. A tak Dicka a Dorotku čeká plavba po řece ve společnosti klubu Lysek (tady si doplní své námořnické znalosti), velké problémy s posádkou člunu Margoletta a celá řada dobrodružných příhod... Ransome, sám bývalý námořník, vystihuje rozdíl mezi plavbou na jezeře a plavbou na frekventovaných norfolských řekách a říčních kanálech, seznamuje čtenáře s různými typy lodí a ukazuje námořní velmoc opět z jiné stránky. Ale víc vám už neprozradíme - to vš... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Coot Club , 1934


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klub Lysek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Radovan_R
17.10.2023

Ransomových knih jsem přečetl dost, ale tato mě nějak nechytila. Po pár kapitolách jsem ji odložil, párkrát do ní ještě nakouknul a končím. Asi tam chybí Amazonky a Vlaštovky.

Rose-Mary
06.08.2023 5 z 5

Jedna ze dvou Ransomových knih, která se neodehrává na severu v kraji jezer, ale na Norfolských řekách. Vystupují zde přátelé, kteří si říkali Lysky, a zabývali se ochranou ptactva, které hnízdilo v okolí řek. Nejstarší z nich byl syn místního lékaře, Tom Dudgeon, dalšími byly dcery právníka Farlanda, dvojčata Levka a Pravka, a tři hoši, kteří si nejdříve hráli na piráty: Jožka, Bill a Péťa, ze Smrti a slávy. Na ochranu ptactva založili Klub Lysek.
Do městečka Horningu přijíždí na návštěvu k paní Barrablové na velikonoční prázdniny Dick a Dorotka Callumovi, kteří mají slíbeno bydlet s ní na plachetnici. Jejich přáním bylo naučit se plachtit, aby se vyrovnali svým přátelům od jezera, Vlaštovkám a Amazonkám.
Moc jsou zklamáni, když se od paní Barrablové dozví, že na lodi budou jenom bydlet, neboť ona sama si na plavbu netroufá a její bratr nemůže přijet.
Jejich situaci zachrání Tom Dudgeon, ze kterého se stává následkem zoufalého činu psanec, který se musí skrývat. Najmou ho na loď, aby Dicka a Dorotku zaučoval v námořnickém umění.
Kniha je plná dobrodružství a zajímavých zvratů. Jako každá Ransomovka, i tato si zaslouží plný počet pěti hvězdiček.


AmberTom
25.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Není co dodat. Snad jednou budu plachtit po Lipenské nádrži... (Zatím jen neuskutečněný dětský sen.)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klub Lysek v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených270x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených17x
v Knihotéce137x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech6x