Vítr, tma, přítomnost přehled

Vítr, tma, přítomnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207744/mid_vitr-tma-pritomnost-207744.jpg 3 36 36

Koncem devadesátých let vstoupil do české literatury autor, jehož styl je naprosto jedinečný - Václav Kahuda (narozen 1965 v Praze). V relativně krátkém čase vychrlil řadu knih, z nichž každá představovala velkou čtenářskou událost. Kahuda se hlásí ke svým vzorům - výsostným vypravěčům jako je Bruno Schulz, Bohumil Hrabal či Günter Grass; podobně jako oni je mistr hloubkových ponorů na dno duše. A stejně jako oni mísí s pozoruhodnou lehkostí vysoké s nízkým, groteskní s tragickým, animální s duchovním. Vrcholem jeho tvorby je autobiografický román Houština (nakl. Petrov, Brno, 1999), který je v kontextu české prózy naprosto ojedinělý. Poté se Václav Kahuda na deset let odmlčel, protože - jak sám uvádí - řekl vše, co potřeboval. Nyní se vrací na scénu románem, který na Houštinu formálně navazuje jak autobiografickým laděním, tak pro Kahudu typickým tělnatým, jazykově bohatým vyprávěním. Téma je však nové. V první kapitole se vypravěč rozhodne, že přijde na kloub dávné rodinné události ze čtyřicátých let, kdy jeho dědu, inženýra a nadaného konstruktéra v tehdejší ČKD, odvezli příslušníci německé tajné policie kamsi do Říše, kde se jej snažili přimět ke spolupráci. Když po několikáté odmítne, vrátí se v pořádku domů, druhý den ráno ve svém bytě však nevysvětlitelně zemře. Vypravěčova pouť po českých i německých archivech není odměněna jednoznačným vysvětlením. Otevírá však exkurzi do zákulisí funkce mocenských aparátů, doplněnou barokně pestrou mozaikou čistě soukromých i globálně-ekonomických událostí, skládajících dohromady nesnadný obraz naší současnosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vítr, tma, přítomnost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

sarie
21.12.2023

eeeeeeeeergh omg, konecne docteno. nevim, tak kniha je magorina, je zbytecne dlouha, jsou tam pasaze, ktere jsou az genialni, nevim jestli jsem to vubec pochopila, taky tam je dost uchylnych casti, ten typek je posedlej zenama a taky gejema. v ty knize je tak 300 jmen, nektery jsou pod prezdivkama, a to jsou lidi ktery v 20. stoleti neco delali - byli agenti, stbaci, ssaci, nebo nejpravdepodobnejc vsechno najednou, spoustu konspiracnich teorii a ten pribeh o hledani jeho dedy konci ezomagorinou. mezi tim jsou popisy jeho divnejch kamosu a pseudokamosu (protoze vsichni jsou agenti ve spiknuti a chteji ho udat nebo chranit) a co delaj a jaky zeny nebo muze pichaj. bylo to moc, kdybych vedela vic o dejinach, asi by se mi spojovalo vic lidi. taky je tam spoustu slov, co jsem neznala a ten styl psani je fakt dobrej - jako spoustu krasnejch, rozvetvenejch vet, kvuli tomu jsem to asi docetla.

ozzak
08.08.2023 5 z 5

Hodně zajímavá kniha od kamaráda, půjčil mi ji ve stejné den když autor odešel na věčnost. Autor zde velmi zajímavé rozpleta někdy až na hranici paranoie působení tajných služeb jak bývalého režimu a tak současného kde se malinko dotýká i 2 světové války kde se pokouší zjistíte kdo udal jeho dědečka gestapu. V knize rozvíjí svoje vize někdy až na hráníe paranoie provázanost tajných služeb západu a bývalého režimu a jejich další pokračování v současném rezimu. Jestli je je aspoň na části pravda tak s toho docela mrazí. Rád od autora přečtu nějakou další knihu.


ANTITERRA
19.07.2022 5 z 5

Nesmírně zajímavá kniha s velice odvážným a neotřelým pohledem na naši nedávnou minulost. Kahuda píše jedinečným, živočišným stylem, zkoumá zvířecí pudy v nás, nemilosrdně "nakládá" novodobým mediálním modlám a kurvičkám současného režimu, respektive režimů. Až rentgenový pohled na konceptuální práci tajných služeb. Vtipně zvolené pseudonymy reálných postav polistopadové scény. Mrazivé, huňaté, čvachtavé, lepkavé. Miluju jeho styl!

všechny komentáře

Související novinky (1)

25 říjnových eknih zdarma

16.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vítr, tma, přítomnost v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x