Vikingové přehled

Vikingové https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369898/bmid_vikingove-jot-369898.jpg 4 34 34

Muži lačnící po kořisti, skvostné dračí lodě, sebevědomé ženy, meče se jmény vzbuzujícími hrůzu a dobrodružné plavby do vzdálených zemí. Co z toho je smyšlenka a co pravda? Vikinské období patří k nejnapínavějším epochám světových dějin. Fascinovalo již soudobé kronikáře a středověké autory ság, kteří vytvářeli mýtus o svobodném a divokém Seveřanovi. Vikingové byli mimořádně úspěšní nejen na loupežných a dobyvačných výpravách, při nichž pronikali až na jihozápadní pobřeží Evropy, ale i jako protřelí kupci, zruční řemeslníci a smělí průkopníci. Jako první Evropané vstoupili na severoamerickou půdu, osídlili Island a Grónsko a zanechali runové nápisy zpravující o dobrodružných výpravách směřujících po Dněpru a Volze ke Kaspickému a Černému moři, a dokonce až do Bagdádu. Německá historička a skandinavistka Claudia Bancková je vynikající znalkyně historických, archeologických a literárních pramenů k vikinskému období. Ve své knize předkládá diferencovaný a strukturovaný pohled do způsobu života Vikingů, o němž dodnes panují mnohdy značně zkreslené představy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vikingové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Korsika
10.05.2021 4 z 5

Dělení textu mě místy až otravovalo musela jsem neustále hledat, kde pokračuje kapitola nebo že např. obrázek k textu na str. 1 je na straně 100 a naopak. Škoda. Jinak obsahově výborná kniha.

Lucy2211
18.02.2020 5 z 5

Zaujala mě stejně jako Germáni a Keltové. Musím říci, že nakladatelství Vyšehrad vydává opravdu pozoruhodné knihy.
Vikingové se mi moc líbili a tato kniha jen prohloubila můj zájem se o těchto tajemných postavách historie zajímat více do hloubky.


Zmiu
15.12.2019 4 z 5

Čtivá kniha. Nejde o žádné vyčerpávající pojednání, spíš takový přehled, plný zajímavostí. Souhlasím s komentáři o vložených listech. Mají jen lehce tmavší odstín a když jsem narazila na první, myslela jsem, že se jim popletly strany a chvíli jsem stránku otáčela tam a zpět, než mi to došlo. Bylo to komické. Jinak jsem ráda, že se v knize používá pravopis vikingové s malým písmenem a správně je psáno i slovo vikinský nikoliv vikingský (ano, jsem hnidopich). Tím ale nadšení končí, u ostatních jmen by to taky chtělo sjednotit pravopis. Někdy je staroseverské Þ přepisováno jako T, jindy jako Th, podle toho, z jakého zdroje autorka citovala, totéž se týká délky samohlásek. Není to tak strašné jako v Bednaříkové, ale kazí to celkový dojem. S obsahem knihy jsem spokojena, líbí se mi, že je zde přesah i do středověku a závěrečná kapitola o islandských rukopisech.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (41. týden)

04.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vikingové v seznamech

v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Vikingové Germáni

Autorovy knížky

Claudia Banck
německá
2018  71%Vikingové