Vesnický román přehled

Vesnický román https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51786/vesnicky-roman-51786.jpg 4 435 435

Román o ženách. Děj se odehrává na vesnici v polovině 19. století. Po smrti manžela dá vdova Jirovcová svého syna do služby na rychtářský statek. Na statku si všichni mladého Antoše oblíbí a rychtář z něj udělá čeledína. Po smrti rychtáře se rychtářka vdá za Antoše, který si ji vezme z vděčnosti za protislužbu. Z počátku ideální manželství se však dostává do krize... ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vesnický román. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

ivousekk
22.01.2024 3 z 5

Rodinne drama s extremni zarlivkou, co svym chovanim dela ze zivota peklo vsem okolo. Antosova matka byla taky povedeny ptacek, v nekterych situacich extra pokrytec.

Re@ding_9-wine
15.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla pecka! Každá věta, každé slovo, každý motiv – vše pečlivě zvážené a výborně literárně zpracované. Nedávno jsem četla Na Větrné hůrce od E. Brönteové, tak se mi to tam chtě nechtě plete – tady je ten incest už "dokonalý" (vzhledem k tomu, že rychtářka má nejdříve Antoše jako schovance a bere ho v podstatě jako "vlastního syna", kterého si později vezme za muže), ale i láska je tu více méně dokonalá (avšak nenaplněná). Sylva se vzdá vlastního štěstí, aby uchránila toho, koho miluje. Není právě tohle důkaz bezpodmínečné lásky? Dílo je v určitých ohledech i nadčasové – neřešíme dnes vlastně podobné problémy? Partnerské (žárlivost, "nenačasování" lásky), mezigenerační (např. když Jírovcová synovi vyčítá, že si "jen užívá života" a že jeho otec "pracoval do úmoru, aby se on mohl mít lépe"), společenské (jak se vymanit ze zajetých vzorců - a lze to vůbec?). Za mě super sonda do obecně-společenských poměrů 2. pol. 19. st., ale i nitra obyčejného člověka.


Ctenar1202
19.11.2023 5 z 5

Vesnický román vypráví o životě na zemědělské usedlosti. Těžká práce na statku, kdy lidé opravdu dřeli od rána do večera se prolíná s milostným životem Antoše a rychtářky. Ona je starší a velice žárlivá. A i když se jim narodili dva synci, tak manželství nebylo šťastné. Psychické nátlaky ze strany rychtářky gradují a Antoš odchází do hor, aby si začal sám vydělávat. Statek pustne, rychtářka na něj sama nestačí a tak do služby povolá ještě Sylvu. Mladou a krásnou ženu, kterou se rychtářka snaží poštvat i proti Antošovi. To se jí zpočátku daří až do doby než dojde na statku k dramatické události a Sylva pozná, že tou špatnou není Antoš, ale právě žárlivá a panovačná rychtářka. Antoš a Sylva k sobě nacházejí cestu a zjišťují, že si velice rozumí...

Pokud očekáváte šťastný konec a jednorožce na duze, tak vás zklamu. O to víc se mmi vlastně příběh líbil, protože není zakončen tak, jak jsem celou dobu očekávala. Je to náročnější čtení a chápu, že když je obsahem povinné četby na základních či středních školách, že studenty čtení nebaví. Ale pro staršího člověka je to opravdu zážitek. Poznat spisovnou češtinu 19. století a prolouskat se až ke konci je prostě skvělé.

Mimochodem, statek ve kterém se Vesnický román odehrává opravdu najdete. Ve Světlé pod Ještědem, popisné číslo 2.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vesnický román v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených722x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených25x
v Knihotéce256x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x