Ve světle Pravdy: Poselství Grálu I. přehled

Ve světle Pravdy: Poselství Grálu I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319625/bmid_ve-svetle-pravdy-poselstvi-gralu-i-T8i-319625.jpg 4 5 5

Tři svazky - Poselství Grálu obsahují celkem 168 na sebe obsahově navazujících přednášek, předkládajících ucelený obraz celého stvoření. Kniha je uspořádána tak, že od jednoduchého líčení pojmu nebo skutečnosti přechází ke stále obšírnějším vysvětlením. Doporučuje se proto číst přednášky v jejich pořadí. Počet stran: 212 + 424 + 468.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Alexander Bernhardt (Rakousko)
Originální název:

Im Lichte der Wahrheit: Gralsbotschaft I , 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve světle Pravdy: Poselství Grálu I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Eldar80
02.06.2024 3 z 5

Je to zajímavá věc. Ale jen pro duchovně hledající. A pro věřící, kterým samotné křesťanství přijde málo duchovní. Stejně jako Bible je i tohle pro ateisty úplně zbytečné čtení. Ztráta času.
Nejsilnější dojem je, že je to v podstatě křesťanská bílá magie. Ovládání myšlenek k tomu nutně vede a autor na to upozorňuje. Slovo magie nepoužívá. Autor nikde nepoužívá cizí esoterní nebo okultní termíny.
Třeba mluví o karmě, ale slovo karma nepoužívá. Je zde dost zajímavých postřehů. Je vidět, že Abd-ru-šin nějaké rozšířené vnímání měl. V textu se objevují principy, které lze nalézt v jiných esoterních naukách.
Mluví o nutnosti předávání, což je myšlenka z kabaly. Na první pohled se tváří smířlivě, ale ve výsledku je proti všem ostatním duchovním naukám. Ani za křesťanské hnutí se to nedá považovat.
Abd-ru-šin si z křesťanství bere jen, co se mu hodí. Nemá problém popírat některé články víry, pokud nevyhovují jeho myšlení. Je to silně založené na víře v Boha a Ježíše Krista. Jen všechno vysvětluje po svém.
Logicky byl proti buddhismu. Ani on ho ve své době nepochopil. Viz č. 31 v Odpovědi na otázky na "jeho" stránkách. Nic nečetl. Zkrátka měl pravdu. :-) Můžete se tam sami přesvědčit.
Abd-ru-šin byl náboženský člověk a tak nerozuměl ani mystice. Jenže je možné, že si plete mystiku a mysticismus. Byl nevzdělaný a tak se v tom nevyznal. Mluví jen ze sebe. Dost často mluví nekonkrétně.
Lepší název by zněl Ve světle moralizování: Poselství strašení. Je to ukecané a často by šly škrtnout celé odstavce. Kdysi jsem tomu dal 2*. Ale trochu jsem tomu křivdil vzhledem k době, kdy to psal.
Máme zvyk hodnotit pohledem své doby a zapomínáme na tehdejší souvislosti. Byl současníkem Steinera. Občas jsem měl pocit, že o něm mluví. Ale ani jeho neměl rád. Ani Krišnamurtiho. Nikoho.
Nepřijde mi to podařené, ale nějaký duchovní vhled Abd-ru-šin měl a tak to někoho může posunout dál. Je to významné jako ukázka další realizace. Třeba jako Eckhart Tolle a jeho Moc přítomného okamžiku.
Abd-rušin mluví o Grálu, ale jsou to jeho vize. S původními legendami to nesouvisí. Nedá se z toho pochopit, proč to tak nazval. Díky moralizování je to otravné čtení. Dost se bojím dalšího dílu. Má přes 400 stran!
Ale nechtěl bych to shazovat. Pokud cítil, že se něco blíží, dá se jeho rétorika omluvit. On to nevěděl, ale my už víme. Přišel pán s knírkem... Zajímavé, jak se lidé, co trochu vidí do budoucnosti, mýlí.
Něco vidí a stejně nakonec špatně skončí. Styl psaní je zastaralý. Abd-ru-šin se tehdy obracel na jiné lidi, než jsme my dnes. Líbila se mi starší čeština mého vydání. Má to něco do sebe.
Osloví to málo lidí. Některé duchovní lidi může čtení povzbudit. Jenže myšlenky se dost opakují a zásadních poučení je fakt málo. 65%


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve světle Pravdy: Poselství Grálu I. v seznamech

v Přečtených5x
v Doporučených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

duchovní život náboženská hnutí

Autorovy další knížky

Abd-ru-shin (p)
německá, 1875 - 1941
1992  75%Ve světle Pravdy: Poselství Grálu
1991  93%Desatero Božích přikázání - Otčenáš
1976  76%Ve světle Pravdy: Poselství Grálu I.
1991  92%Odpovědi na otázky
2012  0%Myšlenky z Poselství Grálu