Z Bagdadu do Istanbulu přehled

Z Bagdadu do Istanbulu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343563/bmid_z-bagdadu-do-istanbulu-Vtp-343563.jpg 4 245 245

Nová, na Slovensku doteraz nevydaná „májovka“ Z Bagdadu do Istanbulu pokračuje v popise dobrodružstiev Kara ben Nemsiho, ktorého na amerických prériách nazývali Old Shatterhand, a jeho hrdinského sluhu Halefa Omara.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z Bagdadu do Istanbulu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

danny_21
21.01.2024 3 z 5

Třetí orientální dobrodružství tentokrát začíná v Kurdistánu na hranicích Persie, odkud cestují stateční rekové podél řeky Tigridu zpět do Bagdádu, v jehož okolí navštíví také starověký Babylón. Narazí na voňavou karavanu smrti, která veze mrtvé k pohřbu do svatých islámských míst a puch rozkládajících se mrtvol je zdrojem morové nákazy, kterou se Kara i Hadží nakazí. Karlos všechno ví, zná každé nářečí všude byl nejméně 2x, od všeho má klíče - za mlada to člověk hltal, dnes je to úsměvné a shovívavé počtení, na víc než střed to nevidím, indiánské příběhy mě bavily víc - 50 %

Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Krásná nostalgie dětství. Knihou Z Bagdádu do Cařihradu pokračuje hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Příběh pokračuje tam, kde skončil předešlý díl. Z Kurdistánu cestují naši dva hrdinové zpět do Persie, do Bagdádu, při cestě do Damašku potkají karavanu smrti a onemocní morem. Ovšem jelikož mají silnou fyzickou konstituci, tak se uzdraví. Dostávají se do Damašku a poté nakonec i do Cařihradu. Na konci tohoto dílu se již přesouvají do Evropy, jsou v Drinopoli. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.


heavy66
07.07.2022 4 z 5

V Cařihradu-Istanbulu jsem kdysi několik měsíců pracoval. Je to obrovské a zajímavé město, odlišné od naší české reality. Měl jsem příležitost poznat ho z pohledu, který zůstává běžnému turistovi skrytý.
Autodílny na periférii města, ve kterých pracují malé děti, řeznictví na plotě u silnice, noční bar bez alkoholu, bytovky stavěné vedle městské skládky, a spousta milých a obchodně zdatných lidí. Na ochoz Galatské věže jsem také vystoupil, abych si připomněl třetí díl série Ve stínu pádišáha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Z Bagdadu do Istanbulu v seznamech

v Přečtených402x
v Doporučených16x
v Knihotéce180x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech4x

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut