Ve službách Spravedlnosti přehled

Ve službách Spravedlnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289924/bmid_ve-sluzbach-spravedlnosti-GlW-289924.jpg 4 59 59

Ve vyhnanství na mrazivé planetě, kdesi ve vesmírném zapadákově, se originální hrdinka Breq pokouší o dokončení své mise. Kdysi bojovala v podobě obrovské vesmírné transportní lodi Spravedlnost Toren: měla k dispozici neomezenou umělou inteligencí a propojovala tisíce vojáků ve službách rádčké civilizace, jež ovládla celou galaxii. Nyní následkem zrady o své výlučné a vlivné postavení přišla a ocitla se za trest lapená v křehkém lidském těle, ke všemu ještě ženském. A zatím moc neví, co si s ním počít. Stojí před ní řada nezodpovězených otázek, ale především v ní hoří touha po pomstě. První díl vesmírné trilogie se ve svět sci-fi stal hned po vydání naprostou senzací a i druhý díl už je nominován na nejlepší knihu tohoto žárnu na čtenářském serveru Goodreads (http://www.annleckie.com/novel/ancillary-sword/). Svým tématem ovšem přesahuje úzce scifistické publikum a oslovuje mnohem širší škálu čtenářů. Kniha krom celé řady jiných získala všechny tři nejprestižnější ceny v žánru sci-fi: Nebulu, Huga i cenu Arthura C. Clarka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve službách Spravedlnosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

ludek.n
24.01.2022 4 z 5

Tahle cenami ověnčená space opera z pera Ann Leckieové je skutečně něco jiného, než na co jsme ve světě sci-fi zvyklí. Autorka má nejen originální vyprávěčský styl, ale i výjimečný přístup k tradicím a autoritám. Už jen to, že nám za průvodkyni mocnou Rádčskou říší vybrala Breq Ghaiad, bývalou součást vesmírné transportní lodě Spravedlnosti Toren, která jen s největšími potížemi rozlišuje pohlaví lidí, s nimiž přichází do styku, nicméně vládne mimořádnými reflexy, o vzpomínkách na mnohočetnost svých periferií ani nemluvě, je hodně unikátní. Zpočátku není nikterak jednoduché její pohled na věc akceptovat, zvláště když se děj rozštěpí do několika časových linií, v nichž se především zápolí slovy, názory a postoji, než čímkoliv jiným. Jakmile ale člověk pronikne hlouběji do struktury příběhu, pochopí, o co tady jde a naladí se na autorčinu vizi, začnou jednotlivé dílky skládačky zapadat na své místo, stroj zaburácí, rozjede se a najednou už není čas na nic jiného. Spojení s Breq je navázáno. Invence Ann Leckieové je ohromující, její nápady jsou neotřelé a celé vyprávění má spoustu zajímavých podprahových podnětů. Prestižní ceny Hugo, Nebula a cena A. C. Clarka rozhodně nespadly z nebe.

3497299
23.11.2021 4 z 5

Nářky smutných/zuřivých štěňátek nemá smysl poslouchat. Nejsem si úplně jist českým překladem, ale sama o sobě je Ve službách spravedlnosti značně zajímavá a originální kniha. Víc žen do SF!


KillHurt
16.08.2019 5 z 5

Kniha je jiná. Autorka našla pěkný způsob jak ukázat, že se civilizace opravdu posunula ve vývoji. Nejsou to vyspělé technologie ani mimozemšťané. Stačila drobná úprava v jazyce. Autorka totiž v textu používá jen jeden rod a to ženský. Na prvních stránkách mě to hodně zarazilo, ale časem jsem zjistil, že to dává smysl. Rádčská civilizace nepotřebuje vědět, jestli jste muž a nebo žena, protože pokrok je na takové úrovni (plastická chirurgie, kosmetika, implantáty ...), že je to vlastně jedno. Volba ženského rodu je nasnadě. V případě mužského rodu by to tolik nevyznělo a střední by vypadal divně. Na konci knihy jsem si byl jistý v pohlaví asi jenom dvou postav. Chvíli mě to trápilo. Pak mi došlo, že v tomto případě je pohlaví postav pro příběh naprosto irelevantní. Kniha se zaobírá mnoha až filosofickými tématy, které ruku v ruce s neobvyklým stylem můžou působit rušivě. Ve službách spravedlnosti mi připomněla moji oblíbenou sérii Ender. Leckieová nedosahuje kvalit a geniality Orsona S. Carda, ale velice rád jí dám čas a další šanci. Další díly si rád přečtu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2014 - Arthur C. Clarke Award


Kniha Ve službách Spravedlnosti v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x