Válka na Ukrajině: kontext přehled

Válka na Ukrajině: kontext
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493575/bmid_valka-na-ukrajine-kontext-9R7-493575.png 4 59 59

Analýza psaná bez akademických servítků. Zaskočila vás tato válka? Nechápete, co se děje? Nechte se uvést do kontextu. Dozvíte se, proč je Putin v Rusku oblíbený, v čem selhal Západ, jak se liší přístupy světových velmocí a jaká jsou možná východiska konfliktu. „V amerických médiích se často objevují obrázky honosných vil v Beverly Hills, před kterými stanují bezdomovci. V titulku se pak dočtete, že pouhé jedno procento nejbohatších Američanů vlastní 42 % veškerého majetku v zemi. A mluví se o tom, jak je to strašné, nespravedlivé, neudržitelné a jak to ti Američané se svým divokým kapitalismem přehánějí. Hrozné to asi je, ale jestli se Američané chtějí něčím utěšit, tak stačí, když se podívají do Ruska. Tam totiž 1 % nejbohatších vlastní 74,5 % veškerého majetku. A to je teprve děsivé číslo!“ — „Je těžké ohrožovat někoho, kdo je vám víceméně u p*dele a zajímavý je pro vás jenom proto, že vám dodává plyn. To je asi stejně logické, jako kdybyste chtěli obklíčit a ohrožovat kurýra, který vám vozí jídlo (protože jste, jako já, líní si dojít sami nakoupit) a na jehož existenci zapomenete pokaždé dvě minuty poté, co odjede.“... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka na Ukrajině: kontext. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

jaroiva
03.11.2023 3 z 5

Tak nevím. Informace jsou docela zajímavým shrnutím, ale forma je jako z young adult románu, použitý jazyk zabíjí důvěru v odbornost textu. Takže za mě takový střed.

LiberX
24.08.2023 3 z 5

Navzdory názvu nečekejte analýzu, která by konflikt na Ukrajině dala do kontextu předchozího světového či alespoň evropského dění. Kdyby však měla název "Proč je Rusko zlo a Putin zmrd?", nedalo by se jí nic vytknout.

Není to analýza. Je to komentář předkládající zcela jednostranný pohled, který přesně ví, jakým čtenářům je určen, čemuž odpovídá i jeho rozsah, jazyk a údernost. Je přitom napsán opravdu skvěle, nelže (až na několik výjimek), pouze používá vypravěčskou zkratku a spojuje jednotlivá fakta tak, aby vytvořila požadovaný dojem. Kde to není žádoucí nebo schází vhodné argumenty, používá pojmy jako: nebetyčná kravina, zmrd nebo směšné divadlo. Případně sklouzne k démonizaci, kterou notně používal i W. Bush před útokem na Irák - Husajn je zlo a má (nikdy nenalezené) biologické zbraně.

Některé předkládané závěry jsou natolik absurdní až jsou směšné. Příkladmo:
-Rusko a USA mají zcela odlišné motivace pro "kolonialismus". Vzpomínáte na Afghánistán nebo Irák?
-Suverénní státy si mohou sami rozhodnout, čí základny na jejich území budou a čí ne, jen Rusko to nechce pochopit. Slyšeli jste o Kubánské krizi?
-Rusko je slabé a nepodstatné. Důvodem rozšiřování NATO je?
-Rusko je ekonomicky bezvýznamné. Dle HDP je 11. na světě.
-Rusko by hrozně chtělo být v klubu velmocí s USA, Čínou a Indií, ale nikdo se s ním nebaví. Znáte BRICS?

Ve svém důsledku kniha působí jako soubor učebnicových "pravd", které někdo narychlo doplnil o několik závěrečných kapitol vztahujících se k Ukrajině.


Christo
15.08.2023

Skvěle sečteny hlavní fakta a podrženy podstatné události. Doporučuji jako audioknihu, neboť je tam hodně už obecně známých věcí, ale je to dobré si poslechnout (např. při práci, v autě) pro shrnutí.....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka na Ukrajině: kontext v seznamech

v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených4x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x