Válka na Ukrajině: kontext

Válka na Ukrajině: kontext https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493575/bmid_valka-na-ukrajine-kontext-9R7-493575.png 4 58 15

Analýza psaná bez akademických servítků. Zaskočila vás tato válka? Nechápete, co se děje? Nechte se uvést do kontextu. Dozvíte se, proč je Putin v Rusku oblíbený, v čem selhal Západ, jak se liší přístupy světových velmocí a jaká jsou možná východiska konfliktu. „V amerických médiích se často objevují obrázky honosných vil v Beverly Hills, před kterými stanují bezdomovci. V titulku se pak dočtete, že pouhé jedno procento nejbohatších Američanů vlastní 42 % veškerého majetku v zemi. A mluví se o tom, jak je to strašné, nespravedlivé, neudržitelné a jak to ti Američané se svým divokým kapitalismem přehánějí. Hrozné to asi je, ale jestli se Američané chtějí něčím utěšit, tak stačí, když se podívají do Ruska. Tam totiž 1 % nejbohatších vlastní 74,5 % veškerého majetku. A to je teprve děsivé číslo!“ — „Je těžké ohrožovat někoho, kdo je vám víceméně u p*dele a zajímavý je pro vás jenom proto, že vám dodává plyn. To je asi stejně logické, jako kdybyste chtěli obklíčit a ohrožovat kurýra, který vám vozí jídlo (protože jste, jako já, líní si dojít sami nakoupit) a na jehož existenci zapomenete pokaždé dvě minuty poté, co odjede.“... celý text

Přidat komentář

jaroiva
03.11.2023 3 z 5

Tak nevím. Informace jsou docela zajímavým shrnutím, ale forma je jako z young adult románu, použitý jazyk zabíjí důvěru v odbornost textu. Takže za mě takový střed.

LiberX
24.08.2023 3 z 5

Navzdory názvu nečekejte analýzu, která by konflikt na Ukrajině dala do kontextu předchozího světového či alespoň evropského dění. Kdyby však měla název "Proč je Rusko zlo a Putin zmrd?", nedalo by se jí nic vytknout.

Není to analýza. Je to komentář předkládající zcela jednostranný pohled, který přesně ví, jakým čtenářům je určen, čemuž odpovídá i jeho rozsah, jazyk a údernost. Je přitom napsán opravdu skvěle, nelže (až na několik výjimek), pouze používá vypravěčskou zkratku a spojuje jednotlivá fakta tak, aby vytvořila požadovaný dojem. Kde to není žádoucí nebo schází vhodné argumenty, používá pojmy jako: nebetyčná kravina, zmrd nebo směšné divadlo. Případně sklouzne k démonizaci, kterou notně používal i W. Bush před útokem na Irák - Husajn je zlo a má (nikdy nenalezené) biologické zbraně.

Některé předkládané závěry jsou natolik absurdní až jsou směšné. Příkladmo:
-Rusko a USA mají zcela odlišné motivace pro "kolonialismus". Vzpomínáte na Afghánistán nebo Irák?
-Suverénní státy si mohou sami rozhodnout, čí základny na jejich území budou a čí ne, jen Rusko to nechce pochopit. Slyšeli jste o Kubánské krizi?
-Rusko je slabé a nepodstatné. Důvodem rozšiřování NATO je?
-Rusko je ekonomicky bezvýznamné. Dle HDP je 11. na světě.
-Rusko by hrozně chtělo být v klubu velmocí s USA, Čínou a Indií, ale nikdo se s ním nebaví. Znáte BRICS?

Ve svém důsledku kniha působí jako soubor učebnicových "pravd", které někdo narychlo doplnil o několik závěrečných kapitol vztahujících se k Ukrajině.


Christo
15.08.2023

Skvěle sečteny hlavní fakta a podrženy podstatné události. Doporučuji jako audioknihu, neboť je tam hodně už obecně známých věcí, ale je to dobré si poslechnout (např. při práci, v autě) pro shrnutí.....

joachim36
19.02.2023 5 z 5

Idealní formát knihy pokud nemáte čas načítat obsáhlejší spisy a tvořit si vlastní mozaiku z informací od vícero autorů. I přes poměrně stručný rozsah se jedná o trefu na komoru. Autor má dar, který jsem vždy obdivoval u svých velkých učitelů. A to sice, že redukcí sdělené informace jsou velmi pregnantní a neztrácejí mnoho ze své komplexity.

Rilian
05.11.2022 2 z 5

Knihu jsem přečetl velice rychle, jelikož se nejedná o příliš náročné čtení. Autor v úvodu tvrdí, že nechce psát to, co napsali už jiní, ale bohužel přesně to nakonec udělal. Ačkoliv všeobecně s autorem souhlasím, jeho styl spíše připomíná nějaký komentátorský blog, jakých je na internetu spousta. Sprostá slova a nadávky na současné politiky celý text degradují.
Pokud se skutečně zajímáte o genezi současného ruského režimu, pak doporučuji si přečíst jinou knihu (např. Všichni muži Kremlu). Tento text sice neobsahuje chybné informace, ale velice zjednodušené.
Nesouhlasím pouze s autorovou závěrečnou úvahou o možnostech ukončení konfliktu. Nelze požadovat po jednom nespolehlivém a totalitním státu (Čína), aby společně s USA a EU garantoval bezpečnost Ukrajiny před jiným nespolehlivým a totalitním státem (Rusko). Stejně tak považuji za hloupý nápad hledat východisko, aby mohl Putin z konfliktu vycouvat se ctí. Není vůbec jisté, že Rusko nemůže být poraženo. Existuje více způsobů, jak vyhrát válku než nutně opakovat scénář Německa z roku 1945.

Adapa
15.10.2022 4 z 5

Malá knížka, která je napsaná celkem běžným jazykem a dá se během chvilky přečíst. Není to ani tak analýza války na Ukrajině, ale spíše vývoj Putinovského Ruska, který směřoval k válce na Ukrajině.

V kapesním formátu vysvětleno, jak se Putin dostal k moci, jaké Rusko bylo a je, jak díky surovinám bohatlo. Velmi zajímavé porovnání Ruska v 90. letech s Čínou v té době. Jak se obě velmoci dokázali dostat úplně někam jinam.

Zajímavá myšlenka tam byla „Rus prostě najde na zemi šutr, zvedne ho a prodá do zahraničí.“ Rusko prodává suroviny a nebuduje svůj rozvoj, neinvestuje…

Knížka je psaná jasně jednostranně, kdy se Petr Holý nesnaží najít na Putinovi jedinou dobrou věc, ale tady ta jednostrannost k tomu prostě patří. Kdo si přečte tuto knížečku, měl by co nejdříve sáhnout po knížce Rusko v troskách od Solženicyna. Pohled Evropana a pohled ruského šovinisty. Přečtení obou knížek, přečtení obou pohledů skvěle ukáže ten rozdíl mezi naším a ruským myšlením.

NemmamSlov
14.10.2022 5 z 5

"Ak Rusko tvrdí, že ho Západ obkľučuje alebo ohrozuje, tak Rusko Západ silno predceňuje. EU i USA majú milión vlastných problémov, ktoré skoro nezvládajú riešiť, a až do minulého týždňa bolo Rusko na zozname západných priorít niekde medzi 37.-38. miestom. Je ťažké niekoho ohrozovať, kdo je vám viac-menej u riti a zaujímavý je pre vás len preto, že vám dodáva plyn." (Petr Holý)

Malá knížka, ale napriek tomu dosť drahá, aspoň v slovenských predajniach.
Autor sa vyjadruje samozrejme k problematike na Ukrajine, ale viac sa venuje Putinovi a histórii celého Ruska, aby človek pochopil, prečo to vlastne Putin robí a čoho chce dosiahnuť, aj keď veľa vecí sú skôr špekulácie autora. Čo sa mi páči, je aj vysvetlenie samostatnej Číny a jej postoju voči konfliktu na Ukrajine. Dobrým doplnkovým čítaním sú aj knihy od Tima Marshalla, Tymothyo Snydera, alebo Andora Šandora.

Matematicka
26.08.2022 5 z 5

Asi vše důležité už tu bylo řečeno. Poněkud břitký styl autora mi zcela vyhovoval (vulgarismů bylo asi víc, než bych si představovala, ale musím uznat, že "sedly"). Stručně a dobře strukturovaně podal mezinárodní kontext, z kterého válka na Ukrajině vychází a který také sama ovlivní. Tenhle řidič tramvaje skutečně umí psát. Vyhovoval mi i kapesní formát knihy, i když za ty peníze mě nejdřív překvapil (ale taková už asi je realita na knižním trhu).

B-artX
25.08.2022 5 z 5

Velmi zajímavé čtení, které mi nemálo osvětlilo. Knížka se čte velmi dobře, ideální na intelektuální poctění do vlaku nebo ke kávě. Líbil se mi rozbor Číny, USA, Ruska a EU v rámci mezinárodních vztahů, kapitola zaměřená na mentalitu Rusů byla výborná. Doporučím každému, kdo se o onu problematiku zajímá nebo se chce jen přivzdělat.

Steew
09.08.2022 5 z 5

Tohle je takový delší článek, blog převedený do miniknížečky. Shrnutí všech okolností, historie příčin a důsledků. Tohle bych rozdával jako brožuru do domovů důchodců, do všech fabrik, prostě všude.
Tahle brožurka je spíš připomínka všeho, co už dávno všichni víme, ale jen jsme to zapomněli nebo účelně vytěsnili z paměti.

Jak tu jeden rusofil v komentářích píše (Spid) o hospodském plivání na Rusko a jeho vlády... Když ono to Rusko JE prostě špatné. Prostě je. Bohužel jediný, nad čím dokáží stále masturbovat je vítězství ve válce nad nacistickým Německem, KTEROU POMOHLI ROZPOUTAT. Ale to pan Spid určitě též zapomněl.

Upřímně, o válce na Ukrajině se toho moc nedalo psát, v době, kdy to autor začal psát. A možná ani teď se toho moc nedá psát. Přece jen, válka stále probíha, jsou tu informační embarga a propaganda jak z jedné tak z druhé strany.
Nicméně doporučuji všem. Hlavně těm, kteří už zapomněli.

smazenaryba
13.07.2022 4 z 5

Toto je to, čo v správach chýba. Prehľad, náhľad do minulosti, motívy, súvislosti. Podané natoľko nevtieravo, aby text nevyznel, že sa snaží názor vtlačiť. A i keď sa autor, hlavne v závere, nevyhne sentimentu, myslím, že ide o výbornú knihu. Predovšetkým objasnenie motívov jednotlivých veľmocí bolo veľmi zaujímavé a prínosné.

Spid
22.06.2022 odpad!

Velmi neaktuální.. Jen takové to hospodské plivání na Rusko a jeho vlády.. O válce na Ukrajině vůbec nic..

Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Deset hvězdiček!

kralika
19.04.2022 4 z 5

Aktuální, potřebné a vzhledem ke kapesnímu formátu skutečně tak výživné jak hlásá motto této edice. Jakožto staromilce, mě navíc těší, že i v 21. století se najde prostor pro podobný typ literatury, který třeba před sto lety zaplavoval trafiky aby udržoval zájemce v obraze a šířil názor autora na dané téma. Vůbec bych se tedy nebránil, kdyby se v této edici občas objevily i další komentáře k aktuálnímu dění...

"Rusko by hrozně chtělo překreslovat s ostatními velmocemi mapu Evropy, ale má zásadní problém. Nikdo si s ním nechce kreslit."

"Když Američané říkají: pokud chcete Krym, musíte se na tom dohodnout s Ukrajinou, a ne s námi, tak Rusové slyší: nejste pro nás dost významní na to, abychom se s vámi bavili o vašich zájmech, běžte se bavit s Ukrajinou, ta je v našich očích zhruba na vaší úrovni."

quinnet
14.04.2022 5 z 5

Veľmi aktuálna kniha - možno nie každý bude súhlasiť s touto analýzou vzniku invázie na Ukrajinu, ale mne sa to na 95 percent zdalo presvedčivé. Veľmi oceňujem aj charakteristiku ostatných svetových mocností a opis ich prístupu k medzinárodnej politike. Navyše je to napísané sviežim spôsobom, už sa mi dávno nestalo, že by som vydržal čítať do druhej ráno.