Válka a naděje přehled

Válka a naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223161/bmid_valka-a-nadeje-I72-223161.jpg 4 22 22

Podtitul: Osobní příběhy z I. světové války. Výjimečná kniha o první světové válce, která se nesnaží rozebírat její příčiny, průběh anebo důsledky, ale popsat, jaká vlastně byla. Na osudech dvaceti různých lidí – mužů i žen, lidí starších i mladších, vojáků i civilistů různých národností – představuje autentické válečné zážitky, pocity i dojmy. Dává nám možnost sledovat rozmanité osudy zmíněných jednotlivců, a poskytuje tak obraz první světové války nejen jako určité události, ale i jako osobního prožitku a zkušenosti.... celý text

Literatura světová Válečné Příběhy
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Beauty and the Sorrow , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka a naděje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Adigiotto
04.01.2023 5 z 5

Chvalabohu, že moderná historiografia si začala všímať obyčajných ľudí tam dole. O kráľoch a dobyvateľoch sme čítali dosť. Nestíhate sa čudovať nad tým, akými útrapami si ľudia prešli a čo nás zatiaľ našťastie obišlo. Dôležitá kniha.

Radium
31.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Velké dějiny vyložené prostřednictvím dějin malých. Z této knihy se čtenáři nedozvědí, jak dlouho trvala bitva u Verdunu, kolik v ní padlo lidí na té které straně a vlastně ani to, jak nakonec dopadla. Zato přesně zjistí, jak se cítil a na co myslel voják, který se měl do tohoto mlýnku na maso vrhnout.
V tom je právě kouzlo této originální knihy. V příbězích a prožitcích osob z masa a kostí, které doplňují v jiných knihách snadno zjistitelná fakta. Dá se říci, že právě díky těmto příběhům budu suchopárné údaje živější a snadněji zapamatovatelné.
Jelikož se jedná o reálné osoby, čtenáře by jistě zajímaly i další osudy těchto postav, které bohužel nejsou uvedeny. Což ovšem není v době internetu takový problém, při troše hledání a překládání lze nalézt všechny. Potěšitelné je, že se ti, kteří byli v nejhorších situacích – pokud tedy přežili – dožili vysokého věku.
SPOILER
(A. B. 68 let, L. T. 75 let, E. M. 79 let, A. L.-R. 87 let, A. R. 88 let, F. F. 91 let, P. M. 93, W. C. 94 let, P. K. 99 let)
KONEC SPOILERU
Co mě ovšem mrzí, je nerovnoměrnost výběru postav. Z celého Rakouska-Uherska sledujeme pouze jednoho důstojníka, který o potížích řadových vojáků potažmo civilistů moc svědectví neposkytne. A velká výtka jde i za redakcí českého vydání. Nejen, že se jedná o překlad překladu, v němž se ztratí mnohé kouzlo původního textu, ale také se to v knize hemží překlepy, chybami v sazbě (!) i faktografickými nedostatky (opravdu by v roce 1914 použil dánský voják slovo „robot“?).


KristynaKohleo
23.11.2020 5 z 5

Postřehy z první světové války trochu jinak než jak je znám od Remarqua. Skvělé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka a naděje v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit7x