Zlomené pero přehled

Zlomené pero https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500064/bmid_zlomene-pero-UFt-500064.jpg 4 17 17

Válečný požár série

< 3. díl

Konec roku 1815. Mladá vdova Henriette je v noci probuzena ze spánku a musí urychleně opustit Prusko. Její líčení válečného utrpení a selhání panovníků v bitvě u Lipska a po jejím skončení vzbudila nelibost v nejvyšších kruzích. Přijme ji k sobě její strýc Friedrich Gerlach, vydavatel a knihkupec v saském Freibergu. Mladá žena ale brzy pozná, že se i tady přes všechnu maloměstskou pohodu časy změnily. Zostřená cenzura, návrat ke korzetu a společenský tlak znovu se provdat na ni těžce doléhají.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die zerbrochene Feder , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlomené pero. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

luky123
12.04.2024 4 z 5

Přemýšlím, jak hodnotit... Na jednu stranu moc hezká sonda do historie, ale na druhou stranu se mi to místy nezdálo až tak pestré dějově. A Henriette mi připadla trochu jako Božena Němcová, silná žena, spisovatelka... Konec byl hodně zajímavý.

eva-lupen
09.04.2024 5 z 5

Nádhera. Kam se na tuhle sérii hrabe Porodní bába! Ano, má to být vlastně učebnice dějepisu čtivou formou, a ano, taková německá Božena Němcová, co měla štěstí na silné muže, kteří unesou silnou ženu. Vlastně se děj podobá našemu českému obrození, jen tam nešlo o jazyk. A teď už vím, že Hitler rozhodně měl kde navazovat.


orinka3
06.04.2024 2 z 5

Věřím, že němečtí čtenáři knihu ocení líp. Jde o události z počátku 19. století v jejich vlasti, takže to asi čtou v jiném rozpoložení než já tady na Hané :D. Bohužel, já se těšila na barvité vyprávění, živoucí postavy a napínavé situace. Dočkala jsem se jen jakéhosi salonního prostředí a přepjaté ušlechtilosti hrdinů. Té bylo tolik, až mi to připadalo komické. Henrietta to rozhodně lehké neměla. Jen byla tolik bez bázně a hany, až se mi zdála papírová. Neustálé pronásledování a touha psát o svých zážitcích. Boj za emancipaci. Něco jako Božena Němcová? Její manžel Felix byl taky jak z jiného světa. Horování pro Henriettin talent, to neustálé povzbuzování a až neuvěřitelný obdiv k jejímu psaní! Děti - jak jinak - vzorné a roztomilé. A nakonec velká sláva a zadostiučinění velké spisovatelce....Prostě ne, nelíbilo se mi zpracování a ani postavám jsem na chuť nepřišla. Škoda, že tam té originální tetičky Augusty nebylo víc, jinak ani špetka humoru, která by to polidštila. Román mi připadá spíš jako učebnice dějepisu podaná populární formou.

všechny komentáře

Související novinky (1)

S ohněm v krvi, Spletité lži a další knižní novinky (31. týden)

30.07.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlomené pero v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech1x