Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye přehled

Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288384/bmid_uzasna-dobrodruzstvi-kavaliera-a-cl-5yM-288384.jpg 5 274 274

V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim 1939; hlavní roli v něm hrají Samuel Klayman (později se přejmenuje na Claye), židovský chlapec z Brooklynu, a Josef Kavalier, který uprchl z Prahy před Hitlerem. Jeden má rád komiksy a brakovou literaturu, druhý zbožňuje Harry Houdiniho. Utvoří tým, v němž Sammy píše texty a Josef kreslí, vytvoří komiksového hrdinu a uspějí v jednom nakladatelství. Jde o mimořádně silný, citlivý příběh a zároveň o určitou mystifikaci - autor vytváří představu, že jeho hrdinové skutečně existovali. Za tuto knihu získal autor v roce 2001 Pulitzerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Amazing Adventures of Kavalier and Clay , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

debreno
14.11.2023 3 z 5

Toto je už môj tretí Chabon, a nejak mám pocit, že bude aj posledný. Je to dobrá, celkom zábavná kniha, ale má veľmi zvláštne, nepríjemne členenú časovú osu. To mi v podstate na nej vadilo najviac. Osobne by som z nej nič nevymazal, napriek tomu sa mi zdala príliš dlhá. Niektorým témam sa autor venoval príliš, iným málo, striedanie postáv bolo veľmi neforemné. Tým pádom kniha pôsobí dosť nevyvážene. Pokiaľ ste ju nečítali a plánovali ju čítať, viem si predstaviť, že jej môže pomôcť nárazové čítanie jednotlivých častí, medzi ktorými je nutné mať trochu väčšiu pauzu. Chabon ich totižto nejak zásadne neukončuje a románové členenie na viacero častí akoby len používal na to, aby mohol poskočiť na časovej línii.
Mňa osobne sklamala, ale nie preto, že by nebola dobrá, ona je naozaj dobrá, môj osobný problém je, že v prvej tretine som mal pocit, že to bude to najlepšie z môjho čitateľského roka, potom to exponenciálne upadlo no a potom sa to vrátilo k nejakej nadpriemernej spokojnosti. Neviem úplne, čo si z nej mám zobrať, každopádne je to určite kniha, ktorá stojí za prečítanie.

Loxias
15.03.2023 3 z 5

Smisene pocity. Obcas kniha ma drive a tempo a nuti dotahnout aspon kapitolu a obcas sem se nebyl schopen prokousat strankou. Pasaze, kde byl dialog prerusen dvema strankami popisu okoli a atmosfery okamziku, me vylozene obtezovaly.


R47
15.01.2023 4 z 5

Do četby jsem se pustil hlavně kvůli tomu komiksovému tématu. Dostal jsem ale mnohem víc. Velký komiksový román, který milovníky superhrdinů může přivést zas jednou k velké literatuře. A pro ty, kteří komiksy opovrhují, to zas může být zajímavá sonda. Je dobré vědět, na kolik se to protíná se skutečností (odkazy na židovství autorů Supermana, obálka Kapitána Ameriky apod.).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2001 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených331x
ve Čtenářské výzvě43x
v Doporučených51x
v Knihotéce180x
v Chystám se číst331x
v Chci si koupit62x
v dalších seznamech14x