Utrpení mladého Werthera přehled

Utrpení mladého Werthera https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201237/utrpeni-mladeho-werthera-201237.jpg 4 2229 2229

Dílo, jež se v několika letech po německém vydání (1774) rozlétlo po celé Evropě, bylo prvním světovým vítězstvím německé literatury, vstupující v 2. pol. 18. stol. do klasické epochy. Téměř všechno, co tvoří dějovou osnovu románu (až na vymyšlený tragický závěr), mladý Goethe sám prožil. Celá první část je zkomponována z básníkových dopisů a deníkových záznamů, jimiž zachycoval rozvíjející se a zauzlující vztah k Lottě (Charlottě Buffové), která jej upoutala harmonií svého zjevu a své povahy a o níž se teprve později dověděl, že je nevěstou jeho přítele. Z těžké citové krize se Goethe zachránil útěkem do Frankfurtu. Hrdina románu končí sebevraždou. Román, který v řadách německé mládeže vyvolal epidemii sebevražd, je soudem nad současnou společností. (Podle předml.)... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Die Leiden des jungen Werther , 1774


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utrpení mladého Werthera. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (324)

Ema22
21.04.2024 4 z 5

Nesmírně zajímavé formou a inspirací. Wertherovo chování a "utrpení" mě upřímně iritovaly, na druhou stranu...to, že si před smrtí vše uspořádal, uhradil pohledávky a vše ostatní, bylo nečekaně racionální.
Opravdu mě těší číst knihy s odstupem vícekrát a srovnávat, jak odlišně je vnímám a jak mě (ne)osloví.

Iva095
20.04.2024 3 z 5

Kniha vypadá jako krátká jednohubka, ale i přesto mi dala zabrat a jsem ráda, že se mi jí podařilo dočíst.


ivetka859
01.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak krátká knížka a já k ní mám tolik co říct. Vždycky se divím, že někdo sepisuje o knížkách elaboráty, nechtějí se mi nikdy číst. Ups:

Děj sám o sobě není nijak objevný: Werther se zamiluje do Lotty, nenaplněná láska, sebevražda. Naopak mi to spolu s informací, že šlo o převratnou knížku na cestě k romantismu, dalo víc volnosti soustředit se na detaily.
V začátku knihy Goethe počítá s tím, že je tehdejší čtenář zvyklý na něco jiného. Když je na řadě kapitola/dopis, který se zrovna nešťourá Wertherovi v nitru, začíná větou: "Dopis ti, doufám, bude po chuti, je jen a jen historický."
Pak je v textu několik zmínek dobových autorů a děl - vždycky s vyznáním sym- a antipatií, podle toho, do jakého lit.směru to či ono spadá. Bavilo mě si je dohledávat.
Goethe si průběžně předšlapává cestičku debatami o náladách nebo sebevraždách.
Na konci už Goethe do čtenáře napere několik stran svého překladu Ossianových zpěvů - ryzí romantický výlev. Průtrž jmen a emoční uragán. Tím bažinatým textem jsem se prokousávala fakt krkolomně. Nicméně zpětně chápu, proč svoje místo v knize potřebovaly: Goethe nastavuje ve své době nový styl a způsob, zaměření na nitro a Ossian je tak drásavý, že popostrčil Goetheho Werthera do pomyslného cíle. A propos, v audiu od Českého rozhlasu bylo tohle grand finále vyškrtané.
Knížka je smysluplná jako celek, někam směřuje, témata otevírá crescendem, graduje na vícero úrovních.
Mohla jsem se rochnit v nadčasovosti psychologie, v obrazech všednosti, ve vlivu roční doby i v úvahách o smyslu bytí. Na těch cca 100 stranách je toho nevyčerpatelně.
Taky jsem si mohla porovnat různé překlady a média. Audio na ČRo mě nalákalo, dalo mi hrubou kostru a pomohlo mi s těžšími pasážemi. Ale nemělo hloubku. Tištěná knížka je pro mě TO čtení, to feeluju. Jenže jsem zvolila vydání z Levných knih, které jde až moc na ruku čtenáři, až mizí dobovost i romance. Obsahově nejvíc mi dala e-kniha od MKP, i když to zase není nejpohodlnější forma.
Takžeeee, jo. Další knížka, které jsem věnovala víc, než jenom přečtení. A zase jsem z toho hin.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Knižní novinky (15. - 19. květen)

16.05.2017


Citáty z knihy (3)

Ať si slunce, měsíc a všechny hvězdy dělají co chtějí, já nikdy nevím, zda je noc či den, a celý svět mi mizí před očima.


Lidstvo je po čertech jednotvárné.


Že vy lidé, když o něčem hovoříte, musíte hned říci: To je pošetilé, to je moudré, to je dobré, to je zlé! A co to vlastně všechno má znamenat? Vyzkoumáte tím vnitřní pohnutky toho kterého skutku? Dokážete s určitostí dovodit příčiny, proč se stal, proč se stát musil? Kdyby tomu tak bylo, nesypali byste ty své soudy tak tuze lehce z rukávu.


Kniha Utrpení mladého Werthera v seznamech

v Právě čtených47x
v Přečtených3 675x
ve Čtenářské výzvě426x
v Doporučených138x
v Knihotéce754x
v Chystám se číst542x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech26x