Úspěch - tři léta dějin jedné provincie přehled

Úspěch - tři léta dějin jedné provincie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391079/uspech-0i3-391079.png 4 11 11

Čekárna série

1. díl >

Obsáhlý varovný román z Feuchtwangerova rodného Bavorska líčí tři léta jedné provincie. Krizi, do níž upadala výmarská republika, a nebezpečí nacismu, které hrozilo Německu už ve dvacátých letech. Jde o první díl rozsáhlé trilogie "Čekárna", která podává široký obraz doby vzestupu německého fašismu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Erfolg , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úspěch - tři léta dějin jedné provincie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Kabuky
12.09.2022 5 z 5

Skvělý titul.

Abroš
05.06.2022 4 z 5

Uf,dočteno.Vydání z roku 1933.970 stran.Román s milionem postav popisující dění těsně po První světové válce v Bavorsku,kdy Němci,jako poražení měli platit obrovské reparace.Bylo to u mnohých bráno jako nespravedlnost a pomalu vzrůstá nacionalismus.A s ním libovůle mocných.
Citace z knihy,"Teď už nebylo soudnictví legitimováno žádným vnitřním pocitem,stalo se pouhým nástrojem moci a její záchovy".
Na konci knihy se píše:Ani jediný z lidí této knihy neexistoval v městě Mnichově v letech 1921-1924 úředně.Existoval jen jejich celek.
Kdo je trochu obeznámený s historií v Kutznerovi pozná Hitlera,ve straně Opravdových Němců,tu jeho partaj.
Když to shrnu.Táhnoucí se román,kde se na dnešní poměry moc neděje,ale historie ukázala,že mnohé bylo přelomovými okamžiky století.
Feuchtwanger se nečte lehce.Vzhůru na II.díl OPPERMANNOVÉ,snad to bude svižnější čtení


lampernaqui
23.12.2021 3 z 5

Varovný román. Není zde Hitler, je zde Kutzner. Nejsou zde Národní socialisté, ale Opravdoví Němci. Román plyne hodně pomalu, Feuchtwanger velice detailně popisuje politický proces s doktorem Krügerem a všímá všech kolem něj. A čtenář postupně sleduje, jak se smyčka utahuje a v poslední třetině naplno odhaluje, jaká moc se dere do popředí. I když mi přišlo, že je román v některých místech až moc natahovaný, tak se od něj nedalo odtrhnout. Když už tu byl zmíněn překlad - ano, docela dost vět a obratů mi přišlo podivných, ale vzhledem k tomu, že jsem zatím neměl moc zkušeností s tímto autorem, předpokládal jsem, že je to jeho styl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Úspěch - tři léta dějin jedné provincie v seznamech

v Přečtených14x
v Doporučených2x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x