Univerzální katalog zoufalců přehled

Univerzální katalog zoufalců https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526951/bmid_univerzalni-katalog-zoufalcu-655d031a670c6.jpg 3 28 28

Básník, prozaik a šéfredaktor po básnické sbírce, sci-fi povídkách a spoluautorství detektivního románu přichází s dílem, které sám označuje jako postmoderní generační román o pěti povídkách a novele. V mozaice vzájemně propojených příběhů někteří hrdinové přecházejí z jedné prózy do druhé a ovlivňují svým chováním osudy dalších postav. V prostředí kaváren, restaurací, barů a klubů se nevyhranění a zranitelní mladí lidé setkávají, rozcházejí a prožívají své pomíjivé lásky. V jediném rozsáhlejším textu zachycuje autor peripetie vztahu mezi začínajícím filmovým scenáristou Robertem, absolventem chemie na Univerzitě Pardubice, kde pokračuje v doktorandském studiu, a psychicky nevyrovnanou studentkou Barborou. Střídá úhly pohledu, časové roviny a využívá zcizující prvky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Univerzální katalog zoufalců. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

adela2230
25.03.2023 2 z 5

Příběh by měl i potenciál, ale bylo tam hodně postav, ty musí člověk hlídat, aby se neztratil. Řekla bych, že tam byla jedna linka i velmi málo rozepsaná.

Aya81
11.04.2022 3 z 5

Někdy méně znamená více. Spousta skvělých myšlenek, neotřelých literárních nápadů, kombinace různě využitých stylů psaní.. ale bylo toho až moc. Jedno přechází do druhého, vzájemně se doplňuje i omezuje v pavučině propletených vztahů, situací i úhlů pohledu. Jako celek se ale jeví překombinovaně. Autor se mohl při takovém šmodrchanci dějových linek (který se mi, dlužno říct, líbil) držet jen jednoho způsobu zpracování, nebo prolínání dvou, jiné si zas nechat pro příště. Zbytečně to roztříštilo mou pozornost a bránilo hlubšímu ponoření do "děje". Není potřeba najít za každou cenu vždy něco nového.


Gabibi
26.06.2018 4 z 5

Setkání, vztahy, sex, alkohol, zlomená srdce a tak nějak pořád dokola. Ne nutně v tomhle pořadí. Řada postav se zjevuje a mizí ve svém vlastním mikropříběhu. Ty zvláštní propletence a motiv "co kdyby" byly na knize to nejlepší. Má opravdu jedinečnou formu vyprávění příběhů, takovou hravou, a prostředí a situace jsou ryze české. Nechci samozřejmě tvrdit, že bych se mezi těmi zoufalci našla :-) spíš jsem pro ně měla pochopení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Malá domů, Den v kocourkově a dalších 17 nově přidaných eknih zdarma ke stažení

21.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Univerzální katalog zoufalců v seznamech

v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x