Unesená přehled

Unesená
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530394/bmid_unesena-65a7cb8decdc4.jpg 4 27 27

Autobiografie dívky, kterou rodiče nechali unést a poslali na drsnou převýchovu. Patnáctiletá Elizabeth je vzorná žačka a skvělá sportovkyně, ale jednoduché to s ní není – chodí tajně ven, často se opíjí a trpí silnými výbuchy vzteku. Rodiče s ní jednoho dne ztratí trpělivost a rozhodnou se pro převýchovu. Elizabeth je s jejich vědomím unesena do divočiny, kde v drsných podmínkách stráví s dalšími „problémovými“ dívkami tři měsíce. Další rok prožije v uzavřené internátní škole, jejíž program připomíná spíš sektu. Teprve o mnoho let později dokáže vyprávět svůj traumatizující příběh... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Stolen: A Memoir , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Unesená. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Damaj
včera 2 z 5

Asi pravdivý příběh o tom, co se děje v některých amerických nápravných zařízeních pro mládež. Nicméně jsem nepochopila, co Elizabeth provedla, že se jí rodiče zbavili, jaké měla problémy mimo náladovosti...
Dlouze jsou v knize popisovány psycho, ale metody, ale čtenář se nedozví, jak to Elizabeth ovlivnilo do budoucna. Skutečně knihu napsala feťačka, jak je na posledních stranách líčeno nebo úspěšná herečka?

KerrKnock
17.07.2024 3 z 5

Pravdivý příběh vyprávěný dnes již dospělou a úspěšnou ženou o jejím dospívání, kde rodiče nechali převzít ruku nad výchovou “nápravné zařízení pro děti a dospívající. Nebylo to poprvé, kdy jsem o těchto šílenostech slyšela - doporučuji dokument od Netflixu s názvem Nepolepšovna, kde se dozvíte naprosto přesně, jak tento systém fungoval a že šlo jen o past na rodiče, jak z nich vytáhnout co nejvíce peněz, zatímco jejich děti v podstatě bojovali o vlastní život.

Samotný příběh byl vyprávěný až z podivem dobře, protože autorka dokázala skvěle popisovat z pohledu patnáctileté dívky a bylo pro mě překvapením, kolik pocitů a drobností jsi ze své minulosti pamatuje. Kniha se i přes své velmi smutné téma četla opravdu dobře a rychle. Po celou dobu čtení jsem se nejvíc těšila na nějaké ohlédnutí zpět do minulosti a i na to, jak toto trauma z dospívání ovlivnilo její dosavadní život. Toho jsem se ale ke své smůle bohužel vůbec nedočkala, protože závěr obsahoval jen pár stran, které ale vůbec neodpověděly na otázky, které jsem si kladla po celou dobu čtení já. Odpustila rodičům? Dokázala se s nimi nadále bavit, bavila se s nimi někdy o tom, co si prožívala? Napadlo jí školu zažalovat, nahlásit to? Kniha slibuje její pohnutou cestu z traumatu, kterou jsem tam ale vlastně nenašla - nebo aspoň ne v takové míře, aby mě uspokojila a zodpověděla na mé (poměrně zásadní, řekla bych) otázky.
Knize dávám tři , protože ano, bylo to zajímavé čtení, příběh rozhodně traumatizující, ale pro mě nic, k čemu bych se v budoucnu vrátila.
https://www.instagram.com/p/C9XB-2cNbZH/


Aiden888
22.06.2024 4 z 5

Tahle knížka má jen jediný problém, a to že ze čtenářského hlediska se dělí na silnější první půlku, ve které Elizabeth vypráví skoro až neuvěřitelné zážitky z "nápravného pobytu" uprostřed lesa a slabší druhou půlku, kde se dozvídáme o škole, ve které musela strávit zbyteckčasu do dospělosti. Zatímco les byla pořádná jízda, nad níž jsem kroutila hlavou, školní část mě nebavila hlavně kvůli zdlouhavým popisům různých programů a workshopů, založených na opakujícím se ponižování studentů. Ale to je pouze jak to vnímám z hlediska čtivosti. Obsahově je knížka parádní a nechce se mi věřit tomu, že takováhle zvěrstva někdy existovala a rodiče do nich bez mrknutí oka uvrtávali svoje děti. Mám z toho husí kůži.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dokonalé městečko, Šašek a další knižní novinky (11. týden)

10.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Unesená v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených1x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x