Umění vítězit přehled

Umění vítězit https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469828/bmid_umeni-vitezit-gqz-469828.jpg 5 111 111

Autor je zakladatelem společnosti Nike, Inc. a jedním z nejvýznamnějších představitelů mezinárodního obchodu. Jako generální ředitel firmy působil v letech 1964–2004 a v současné době je předsedou správní rady. Žije se svou manželkou Penny v Oregonu. Jako mladý si Phil Knight, tenkrát čerstvý absolvent obchodní školy, od svého otce půjčil padesát dolarů a založil firmu s jediným prostým cílem: dovážet z Japonska vysoce kvalitní, a přitom levnou běžeckou obuv. V prvním roce, 1963, prodával boty z kufru svého vozu a vydělal osm tisíc dolarů. V současnosti dosahuje každoroční obrat společnosti Nike třiceti miliard dolarů. V dnešní době start-upových projektů platí Knightova společnost za zlatý standard a její „fajfka“ je víc nežli jen pouhé logo. Je to symbol elegance a úspěchu, jedna z mála ikon, kterou okamžitě rozpoznáte i v nejvzdálenějších koutech světa. Ale sám Phil Knight, člověk, který za tímto úspěchem stojí, byl vždycky zahalen tajemstvím. Ve svých vzpomínkách, formulovaných na rovinu, s pokorou, zábavně a s nejedním překvapením, konečně sám vypráví svůj příběh.... celý text

Ekonomie a obchod
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění vítězit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

klara1550
19.11.2023

Do knížky jsem se musela v začátcích docela nutit, pak už to docela šlo. Nějak mi u téhle publikace nejde oddělit “hodnocení knihy od “hodnocení autora. Neskutečně mě rozčilovaly některé pasáže a vyjádření, nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale je vidět, že to psal bílý privilegovaný muž, a řekla bych, že s notnou dávkou narcismu. Byl bezpochyby velmi schopný, zároveň svůj byznys vystavěl na tom, že lhal. Tenhle dojem ještě posiluje český název “Umění vítězit. Kdyby se to jmenovalo “Shoe dog jako v originále, tak by to se mnou možná dělalo trochu něco jiného. V poslední kapitole to svými úvahami a reflexí autor trochu zachránil, ale nevím, jak moc. Např. co se týče sweatshopová krize - kdo ví, jak to bylo. Jasně že se nepřizná, že na to roky jeho společnost kašlala.

Abych uvedla příklady, co mě rozčilovalo:
- V začátcích píše, jak svému kolegovi neodpovídá na dopisy a prezentuje to jako vhodný manažerský postup, přitom se na to prostě vykašlal. I dál mi jeho přístup k některým lidem, kteří pro něj pracovali a označuje je vlastně za blízké, dost nesedl.
- Píše, že si najali ženu na výpomoc s účetnictvím. Na další stránce je věta, že on sám chodil pro oběd, přitom by to “správně měli chtít po slečně Parksové, od toho jsme ji tam měli. -> Tak tomu úplně nerozumím - najali si ji teda na pomoc s účetnictvím, nebo jako služku?
- Po desítkách stránek popisování, co všechno pro firmu dělají jeho první zaměstnanci je schopen napsat: “Moje malá obuvnická společnost je živá a dýchá, já jsem ji vykřesal z ničeho. Ten život jsem jí vdechl já, pečoval jsem o ni v nemoci, několikrát jsem ji zachránil před smrtí -> no za mě dal ten počáteční impuls, ale je to trochu narcistický prohlášení vzhledem k tomu, co odmakali další lidi.
- V jednom odstavci píše, že zvažoval, zda si mohou dovolit dům. A o kousek níž potom, že ho sehnali: “Malý, jen sto padesát metrů čtverečních, ale stál na čtyřtisícovém pozemku a patřila k němu malá ohrada na koně a měl bazén. -> A já si říkám - tvl kámo, vy jste fakt museli být teda chudáci. - Jako kdyby nereflektoval, jak žijou lidi v bídě. Jako kdyby vůbec netušil, jak žije průměrný američan v té době. Jeho měřítka se pohybovala úplně někde jinde než měřítka většinové společnosti.

No, a tak by se dalo pokračovat...Motivační kniha to za mě rozhodně není, spíš demotivační, že se někdo zas někam prolhal. Je mi líto, že jsem si ji vůbec kupovala.

Karabach
03.09.2023 5 z 5

Spolu s biografií S. Jobse, zatím nejlepší, co jsem kdy četl. Svižné, místy napínavé a dobrodružné pasáže. Samozřejmě obsahuje motivační moudra.


Sralinka
24.02.2023 5 z 5

Čtivá kniha, která motivuje i bez trapných klišé. Název sice zní trochu egoisticky, ale vyprávění je bez příkras a s hlavním hrdinou se lehce ztotožníte. Vítězství Phila Knighta působí až neuvěřitelně a to se mi na té knize líbí. Phil měl koule a podařilo se mu tehdá zaběhlý Adidas předehnat. Díky téhle knize si rozhodně vztah k Nike prohloubíte.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knihománie odstartovala...

27.10.2017


64 knižních novinek (9. - 23. října)

09.10.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Umění vítězit v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených151x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených20x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst105x
v Chci si koupit53x

Štítky knihy

sport podnikání autobiografie

Autorovy knížky

Phil Knight
americká, 1938
2017  92%Umění vítězit