Romance o Závišovi přehled

Romance o Závišovi https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363110/bmid_romance-o-zavisovi-gc6-363110.jpg 4 52 52

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Romance o Závišovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

petra.kosiky
31.01.2022 5 z 5

Jsem nadšená. Ten příběh je známý, i když mě pořád udivuje, jak se mohl tak dávný příběh zachovat v takové podrobnosti (v různých variantách se ty podrobnosti opakují, tak věřím, že jsou založeny na nějaké faktickém základě). Je známý a přesto tak neotřelý, vlastně tak neuvěřitelný, napínavý. A stále stále aktuální. Cit zde stojí vedle síly, opatrnost vedle touhy po moci, vypočítavost vedle moudrosti atp. atp....
Alespoň jeden citát: str. 143:
"Václavovo překvapení se stupňovalo s každým jejím slovem. Napolo bázlivě, napolo nedůvěřivě k ní vzhlédl: "A což, matko, pan Záviš z Falkenštejna není vinen, že ty - královna --" " - dala ti bratra, jehož otcem není král...?" dopověděla se sklopenýma očima. Vzápětí však hrdě vztyčila hlavu: "Jsi dnes ještě příliš mlád, abys mohl pronášet vlastní soud o věcech, jejichž smysl ti zatím zůstává utajen. Jsi dosud odkázán na to, co ti řeknou zkušení, Ale i ve svém mladém věku si už můžeš položit otázku: mluví tito zkušení vždycky pravdu? Nemají někdy zájem na tom, aby byla oklamána tvá nezkušení důvěřivost? A nyní se ptám přímo, můj synu: chceš věřit spíš těm, kdož tě střeží jako záruku tvé moci - nebo vlastní matce?"

elotriel
17.05.2021 5 z 5

Moc se mi líbila, přečetla jsem ji jedním dechem.


Emily82
15.01.2021 4 z 5

Mám ráda historické romány a tenhle mi už leta ležel doma. Protože zavřeli knihovny, dostávám se i k pokladům rodinné knihovničky, které jsem si nechávala na "někdy později".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Romance o Závišovi v seznamech

v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených3x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x