Tramvestie přehled

Tramvestie https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487131/bmid_tramvestie-f7I-487131.PNG 4 9 9

Úzkokolejná tramvajová linka mezi Libercem a Jabloncem se láme zatáčkami z kopce do kopce, projíždí vesnicemi, závodí s vlakem, chvíli se řítí i lesem. Jedno město postupně řídne, mění se v ruiny, rozpadá se, pak se to všechno zase skládá dohromady, Liberec přechází v Jablonec a naopak. Na zachycení takové těžko popsatelné hromadné dopravy jedno „já“ prostě nestačí, na tohle musí mít člověk lidi. Takže jsem sbíral. Sbíral jsem audiozáznamy, první záznam jsem pořídil před deseti lety, ten poslední nedávno. Scénář byl vždy podobný: Některého ze svých přátel či známých jsem nahnal do tramvaje, zapnul nahrávací zařízení a dotyčného vyzval, aby mi popisoval nebo nějak reflektoval průběh jízdy a krajinu ubíhající za oknem. Někdo krajinu dobře znal, jiný pouze matně, někdo ji viděl vůbec poprvé. A každý se s tím popasoval po svém, někdo věcně popisoval, další se kochal, někdo začal vzpomínat, jiný zcela utekl od tématu. Na základě nahrávek jsem tvořil texty, jakési textové pruhy, samotný akustický materiál jsem pak použil pro tvorbu radiofonické kompozice.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tramvestie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

p.stranska
26.02.2022 2 z 5

Zvláštní dílko, rozhodně velmi originální. Ale upřímně - kdybych nikdy nejela tramvají Liberec - Jablonec a zpět, nepochopila bych. A kdybych nežila tolik let v Liberci, myslela bych si po přečtení, že tu bydlí až na pár výjimek samí životní ztroskotanci.

Hobo
25.02.2022 5 z 5

No co vám budu povídat. Tou tramvají jsem se něco najezdil! Je to požitek číst o něčem tak důvěrně známém.


puml
31.01.2017 4 z 5

Velmi dobrá sbírka, která opravdu vynikne až s přednesem samotného autora. Byl jsem na čtení a přednes Pavla Novotného dává sbírce další rozměr. Jedná se totiž vesmě o poezii, jež čerpá z nahrávek s různými pasažéry tramvajové linky č. 11 z Liberece do Jablonce. Takže samotná četba se tak neazadírá pod kůží, jako když jsou básně čteny autorem. Doufám, že se Tramvestie dočká i načtení a tedy své zvukové podoby. Jinak musím též ocenit velmi povedenou obálku i celkové grafické zpracování od Jana Měřičky. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

17 v únoru přidaných eknih zdarma

25.02.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tramvestie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst4x